● L’Espai Santa Eulàlia de Gironella acull l’acte organitzat per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i la Xarxa d’Economia social i solidària de la comarca
● Es presenta un treball de recerca històrica i l’exposició ‘Passat, present i futur del cooperativisme i l’ESS al Berguedà’
El 16 de març l’Espai Santa Eulàlia de Gironella acollirà la jornada ‘Berguedà Cooperatiu: passat, present i futur de l’Economia social i solidària a la comarca’. Hi haurà la presentació del treball històric de Daniel Raya, investigador berguedà especialitzat en cooperativisme. L’acte també comptarà amb la inauguració de l’exposició ‘Passat, present i futur del cooperativisme i l’ESS al Berguedà’ i acabarà amb un espai de debat participatiu per dibuixar quin Berguedà volem i quin ha de ser el paper de l’economia social i solidària en aquest sentit. L’acte acabarà amb un vermut final.
Aquest dimarts es va portar a terme la roda de premsa de presentació de l’acte, amb la presència de Sebastià Prat, conseller d’Estratègia de desenvolupament comarcal, indústria i empresa; Alba Rojas, coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’historiador autor de la recerca Daniel Raya. Prat va avançar que la jornada del dia 16 és una aposta estratègica pel foment i per fer créixer l’àmbit cooperatiu, social i solidari, una forma d’economia que pren més sentit que mai, afegint que el capitalisme està “més qüestionat que mai en un planeta amb els recursos limitats com l’actual”. Rojas va explicar que el cooperativisme “no és un moviment nou, no és una moda passatgera, té una potència històrica que es remunta al s. XIX, i després d’anys de decadència, ara està recuperant aquella força”. Raya, per la seva part, va afirmar que el cooperativisme històric del Berguedà és “un cooperativisme rural, no necessàriament agrari, interpel·lat per certs temes que també són d’actualitat d’avui dia”.
La Xarxa d’Economia social i solidària del Berguedà està formada per una quinzena entitats que es troben periòdicament des de fa dos anys, amb els objectius de generar un espai de relació estable i confiança, de caire estratègic entre teixit cooperatiu i administració, estimular un ecosistema de cooperació i intercooperació entre entitats per treballar reptes i oportunitats comunes, construir iniciatives conjuntes, jornades, formacions o activitats d’interès i fer d’altaveu dels projectes berguedans.
El fil de la cooperació
El treball històric de Daniel Raya va començar gràcies al projecte de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i el Museu del Ter ‘El fil de la cooperació’, per estudiar i difondre la història del cooperativisme a la Catalunya Central. La primera acció del projecte va ser la publicació de la recerca ‘La història del cooperativisme a la Catalunya Central, un estat de la qüestió i reptes de futur’ dels historiadors osonencs Gerard Vallejo i Joan Torrents, que es va presentar el mes de maig del 2022.
Al Berguedà, la primera referència d’activitat cooperativista data de 1881, moment en què va començar a fer els primers passos la cooperativa de consum Amigos Gironellenses a Gironella. A més, la gironellenca El Llobregat va ser una de les cooperatives de cases barates més antiga de la qual es té constància a Espanya, iniciada l’any 1904. Un dels motius per triar Gironella per la presentació de la jornada ha estat aquest paper històric del municipi en el cooperativisme de la comarca.
Cooperatives de consum
El punt àlgid del cooperativisme va ser la Segona República espanyola, període en que no només es va arribar al nombre màxim de cooperatives existents i de ritme de constitució més elevat, sinó en el qual també va prendre més protagonisme en les economies locals. Les cooperatives de consum, per exemple, van predominar en el cooperativisme berguedà fins el 1939.
La recerca històrica arriba fins a l’actualitat, anomenant cooperatives actuals com les d’habitatge Vidàlia i Cal Blanxart, les ramaderes i agrícoles Cooperativa de Ramaders de Muntanya del Berguedà, el Teix i l’Associació Horta de Cal Faneca. Actualment, l’associació BerguedArt o la Cooperativa Energètica del Pedraforca conformen dos tipus de projectes que no existien anteriorment, així com les fundacions Horitzó i La Llar. Totes aquestes iniciatives formen part de la Xarxa d’Economia social i solidària del Berguedà, un dels ens organitzadors de la jornada, juntament amb l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. La jornada també compta amb la col·laboració i suport de l’Ajuntament de Gironella, la Diputació de Barcelona i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.
Comunicació / Agència de Desenvolupament del Berguedà
Sense respostes a “Jornada per aprofundir en la història i actualitat del cooperativisme al Berguedà”