la Presentació es farà divendres dia 9 de juny, al Pavelló de Suècia, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius. Així ho explica la nota de premsa de l’Arxiu Comarcal del Berguedà.
Valoració del nostre patrimoni fotogràfic
Jaume Huch i Guixer (1880-1961) va ser un dels fotògrafs d’actuació pública amb més relleu de la ciutat de Berga. Fa dos anys l’Arxiu Comarcal del Berguedà dedicà el seu calendari anual a aquesta figura, recollint catorze fotos significatives de la seva producció, en aquest cas retrats, i muntant una exposició complementària on se’n recollien 36 exemplars molt seleccionats.
Una altra de les més rellevants produccions d’aquest fotògraf foren les postals, de les que l’Arxiu, com a receptor de diverses donacions i per compra, n’ha reunit una bona quantitat. Enguany aquestes col·leccions de postals han estat digitalitzades i seran penjades a la Xarxa per a que puguin esser conegudes per tots els interessats d’una manera assequible i fàcil. En total seran unes quatre-centes unitats.
Les digitalitzacions seran presentades el dia 8 de juny a les 12 del migdia, en l’acte corresponent, el nét del fotògraf, Jaume Huch i Camprubí exposarà breument la vida i l’obra fotogràfica del seu avi.
Es passaran en pantalla les postals digitalitzades.
Un procés constant de restauració del patrimoni
Des de l’any 2007 l’ajuntament de la ciutat de Berga va iniciar un procés de restauració del seu valuós patrimoni documental de manera que cada any són restaurats un o dos volums de la sèrie de “Notables”, que aplega els de major interès històric i documental.
A cavall entre els tres darrers anys han estat restaurats dos importants volums del nostre patrimoni, es tracta en primer lloc del llibre que porta com a títol, Cartas de reys, virreys y generals tom 1
Es tracta de correspondència rebuda per l’antic Consell Municipal de la Vila de Berga. Recull cartes de reis, virreis, capitans generals i altres membres destacats del govern i l’administració, fet que li dona una amplitud temàtica extraordinària, més a més, pel seu abast cronològic (1626-1663) és essencial en una època especialment agitada i no massa coneguda de la història berguedana.
El segon volum restaurat és el que es coneix com a Llibre Verd.
En aquest llibre els berguedans del segle XVII es van proposar recollir les noticies més importants del passat de la ciutat, i per això recull des de la baixada de la Mare de Déu de Queralt a Berga en les diverses ocasions, que per plagues, guerres o altres conflictes, els berguedans ho han considerat necessari, fins al detall, força pormenoritzat de les Guerres Carlines. Aquest llibre, encara no complet, es va deixar d’utilitzar el 1882, el seu estat de conservació era força dolent, hi mancaven fulls i el fet de que estigués descosit i amb fulls solts feia témer per la seva integritat. La restauració ha implicat una nova enquadernació, aprofitant al màxim els elements físics antics.
Els dos llibres restaurats seran exposats en una vitrina de vidre, i aniran acompanyats d’un petit reportatge fotogràfic de cadascun d’ells que deixarà clar a l’espectador quin era l’estat del volum abans de la restauració, quins són els processos que s’han aplicat fins arribar al magnífic estat actual. La presentació es farà divendres 9 de juny a les 12 del migdia.
Sense respostes a “L’Arxiu Comarcal del Berguedà presenta la restauració i digitalització del fons de postals de Jaume Huch i Guixer”