
Berga tornarà a celebrar la Fira de la Xocolata i de la Ratafia el proper dissabte, 24 de novembre. La fira organitzada per l’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo també comptarà amb la col·laboració d’El Forn Intramuralla i Sherbet, a través de diverses propostes gastronòmiques. Enguany, la mostra ha augmentat considerablement, ja que hi haurà una vintena de productors artesans de xocolata i ratafia a l’espai firal del carrer del Roser. En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, s’ha mostrat satisfet per l’augment del nombre de firaires i ha destacat que “l’objectiu de la ubicació del certamen respon a la necessitat de distribuir les fires que es fan a la ciutat per donar projecció a tots els eixos comercials del municipi. Per això el carrer del Roser estarà tancat al trànsit perquè la gent passegi i gaudeixi dels establiments i de l’oferta de la Fira”.
Dinar de postres ratafiades
Una de les novetats d’aquest any serà la realització d’un dinar de postres que aposta pel maridatge dels productes protagonistes de la fira. Concretament, es tracta d’un menú compost per 6 propostes que combinaran els ingredients que formen part de la xocolata i la ratafia en diferents textures, com per exemple: la pasta, la polpa i la pols de cacau, l’anís estrellat, les nous verdes, les espècies i les herbes, entre d’altres. Tot això, estarà maridat amb beguda de cacau, ratafia i cervesa. Segons Sergi Fernández, pastisser de Sherbet i elaborador del menú de postres ratafiades, “el maridatge pretén mantenir l’essència de la xocolata i la ratafia buscant la unió d’aquests dos productes a tot el menú amb propostes divertides i jugant amb l’amargor, el picant i la dolçor”.
El dinar de postres ratafiades es farà a El Forn Intramuralla, a 2/4 de 3 de la tarda. Les places són limitades i hi haurà 20 tiquets disponibles. D’aquests, 8 es vendran directament al Bar El Kóm Intramuralla, a partir del 16 de novembre. El preu del tiquet serà de 25€. La resta de places se sortejaran a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga mitjançant un concurs que es promocionarà a través dels perfils oficials del consistori. En concret, se sortejaran 2 tiquets dobles a Instagram, 1 tiquet doble a Twitter i 1 un altre tiquet doble a Facebook. Tanmateix, se sortejaran 2 tiquets dobles en mitjans de comunicació de la Catalunya Central.
Novena edició del Concurs de Ratafia de Berga
La IX edició del Concurs de Ratafia impulsat pel Casal Panxo constarà de dues fases, la fase eliminatòria que es farà al matí, a la plaça dels Països Catalans, i la fase final que es portarà a terme al Casal Cívic (antic casal de Gent Gran), a partir de les 6 de la tarda. Un jurat professional s’encarregarà d’avaluar les ratafies artesanes participants. Albert Cols, membre de l’entitat organitzadora, ha explicat que “el certamen està obert a tothom qui elabori ratafia artesanal a casa”. També ha afegit que “l’objectiu és potenciar el producte de proximitat i de qualitat, tenint en compte que cada vegada hi ha més gent que produeix aquest tipus de beguda”. Cols ha comentat que l’any passat hi van participar una trentena d’artesans i que aquest any esperen una xifra similar. Les bases del concurs estan disponibles a la pàgina web de la fira: http://firaxocolata.ajberga.cat
A banda del concurs de ratafia, també hi haurà un tast de ratafies comercials que es farà al Casal Cívic a partir de 2/4 de 6 de la tarda. El públic podrà degustar diversos tipus de ratafia que no es troben habitualment als establiments comercials. El preu del tast serà de 3€. A més, també s’ha organitzat un sopar ratafiaire que consistirà en un menú de crema de carbassa i moniato, costella de porc a baixa temperatura amb toc de ratafia i brownie de xocolata i ratafia. L’àpat elaborat per La Gastronòmica i la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga es farà al Casal Cívic, a les 9 del vespre. El tiquet pel sopar costarà 12€ i es podrà adquirir prèviament al Casal Panxo, a Casa Madriles i a Cal Vima. Una part dels beneficis del preu del tiquet es destinaran a la caixa de resistència. El grup ‘Pasqual i els desnatats’ tancarà la festa de la ratafia amb una actuació musical que es farà al Casal Panxo, a les 11 de la nit.
Activitats per a tots els públics
A la Plaça Països Catalans, hi haurà activitats per a totes les franges d’edat entre les que destaquen, un taller infantil de dibuix amb cacau, un espectacle infantil, un taller degustació sobre els orígens de la xocolata, una demostració de tractament de xocolaperàpia de mans i una demostració del procés d’elaboració de les postres ratafiades que se serviran en l’àpat del migdia. A la tarda, els actes es traslladaran a la plaça de Sant Joan, on hi haurà una audició de sardanes de Santa Cecília, a càrrec de la Cobla de l’Escola Municipal de Música de Berga.
Alteracions de trànsit
La celebració de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia comportarà diverses alteracions del trànsit. Des de les 7 del matí del divendres, 23 de novembre, fins a les 8 del vespre del dissabte, 24 de novembre, els cotxes no podran aparcar al carrer del Roser; des de la plaça de la Creu fins al carrer de Cervantes.
Pel que fa al dissabte 24 de novembre, des de les 7 del matí fins a les 8 del vespre, es prohibirà l’aparcament al carrer de Cervantes, al tram comprès entre el carrer del Roser i el carrer Onze de setembre. Finalment, es tallarà l’accés al carrer del Roser, des de la plaça de la Creu.
Comunicació / Ajuntament de Berga
Sense respostes a “Les degustacions i els maridatges potencien la Fira de la Xocolata i de la Ratafia de Berga que tindrà un dinar “gormand” com a novetat”