Tot i que els beneficis de l’activitat física en la salut mental i corporal s’han demostrat en una gran diversitat d’estudis, n’hi ha molt pocs que estudiïn els beneficis concrets de realitzar una ruta determinada en, per exemple, l’estat d’ànim, la satisfacció amb la vida o la felicitat, entre d’altres variables.
A Catalunya, no existeix encara cap estudi d’aquest tipus tot i que hi ha un interès creixent per apropar-se a la Natura, especialment després de la pandèmia per la Covid19.
El Camí dels Bons Homes és ja una de les rutes més consolidades dels Pirineus i Prepirineu, amb més de 20 anys acollint bons homes i bones dones i posant en valor la diversitat dels seus recursos naturals, històrics, cultural i gastronòmics.
Ara, el Camí dels Bons Homes vol fer un pas endavant, estudiant diferents opcions terapèutiques que siguin fàcilment accessibles per la població general, buscant el valor de salut d’aquest itinerari transfronterer que transcorre per més de 200 quilòmetres, des de Berga (Berguedà, Catalunya) a Foix (Ariège, França). Amb aquesta idea neix el projecte Melhorament.
Segons Lluís Vall, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà: “Les noves tendències de productes turístics apunten cap a un nou segment, i concretament en el sector del benestar, salut i esport. Per això amb el Melhorament volem avaluar el producte de senderisme del Camí dels Bons Homes per poder-lo posicionar com el primer producte de benestar dins els nous mercats”.
El Melhorament era el ritual del catarisme amb el qual els Bons Homes i les Bones Dones demanaven consell per millorar, refermaven la seva fidelitat amb els dogmes càtars i també era una forma de salutació. Amb el projecte Melhorament volem explorar els efectes del Camí dels Bons Homes en la salut integral, per millorar el benestar emocional, mental i espiritual.
El projecte s’ha conceptualitzat per investigadors/es de la Universitat de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, entitat que gestiona el Camí dels Bons Homes. Aquesta iniciativa també disposa del cofinançat pel fons FEDER Programa Interreg V-A España Francia Andorra (POCTEFA 2014-2020) amb el projecte de cooperació Berguedà-Arièja NATTUR.
D’aquesta manera es planteja explorar els efectes de fer el Camí dels Bons Homes en aspectes rellevants de la vida i la salut, la felicitat, la claredat en valors personals o la capacitat per viure una vida més plena, entre d’altres.
Per poder realitzar l’estudi s’està demanant la participació voluntària i anònima de 150 persones que vulguin realitzar el Camí dels Bons Homes. Els participants ompliran tres qüestionaris diferents moments: abans de fer el camí, en acabar el camí i al cap d’un mes. Per incentivar a la participació en aquests estudi es sortejaran nits d’allotjament en establiments del Camí, sessions de ioga integral i sortides guiades entre d’altres premis.
Comunicació / Agència de Desenvolupament del Berguedà
Sense respostes a “Melhorament, un estudi inèdit dels efectes del Camí dels Bons Homes en la salut integral”