
El programa “Beveu menys” va néixer l’any 1995 en el marc d’un projecte col·laboratiu internacional de l’OMS amb l’objectiu de difondre a tot Catalunya les estratègies de detecció i intervenció breu en matèria d’alcohol en l’àmbit de l’atenció primària.
L’abordatge habitual en el consum d’alcohol ha estat gairebé sempre dicotòmic, o s’és addicte o no se n’és. Els nous paradigmes s’adapten més a la realitat existent, introdueixen el concepte de contínuum i estableixen tres nivells de gravetat segons els símptomes, cosa que desestigmatitza la persona.
Es tractaven com a problemes independents l’abús i la dependència. Ara, amb aquesta nova visió, es parla del trastorn per consum d’alcohol (TCA) i consum excessiu reiterat (CER); es combinen els criteris diagnòstics anteriors i s’estableixen nivells de gravetat segons els símptomes.
La nova visió afavoreix el tractament precoç de la malaltia alcohòlica en pacients de menys gravetat (en la fase inicial de la malaltia), ja que en facilita el diagnòstic, el tractament i la remissió.
Els consums per sobre de 20 g/dia en les dones i 40 g/dia en els homes de forma persistent o contínua es poden considerar consum excessiu reiterat. A tall d’exemple,10 g d’alcohol equivalen a un vas de vi o una cervesa petita.
D’altra banda, per abordar aquest problema de salut es proposa treballar amb l’atenció centrada en la persona i la presa de decisions compartides. Atenció que és respectuosa amb el pacient i respon a les seves preferències, necessitats i valors, i s’assegura que els valors del pacient guïin el procés de presa de decisions.
L’interès per aquest problema de salut és tan rellevant que van haver de fer-se’n dues edicions per poder arribar als professionals del centre de salut que en són referents de cada àrea bàsica de salut. Els dies 24 de maig i 7 de juny, l’edifici de
la Gerència Territorial de l’ICS, a Sant Fruitós de Bages, va acollir a més de 55 professionals de salut de les sis comarques de la Catalunya Central.
Cadascun d’aquests professionals és l’encarregat de transmetre la informació que ha rebut en aquest curs a tots els professionals implicats en la cura dels usuaris, per tal que l’abordatge del problema de consum i abús de l’alcohol s’estengui a la resta de l’equip.
Descarrega’t la guia en pdf: Guia beveu menys
Comunicació / ICS Catalunya Central
Sense respostes a “Professionals de l’atenció primària de la Catalunya Central assisteixen a un curs sobre el risc del consum d’alcohol.”