L’Ajuntament de Berga i l’Observatori Noctámbul@s organitzen una marxa exploratòria per integrar la perspectiva de gènere en l’urbanisme amb l’objectiu de disposar d’una ciutat més segura i igualitària. Es tracta d’una de les accions previstes en la diagnosi per elaborar el protocol d’actuació per a la prevenció i detecció de violències sexuals en espais d’oci. Les marxes exploratòries són rutes urbanes a peu fetes per a dones que permeten comprovar ‘in situ’ els elements que poden millorar la seva percepció de seguretat i la utilitat dels espais públics tenint en compte aspectes com la il·luminació, el mobiliari urbà, l’accessibilitat, l’arbrat i el verd urbà, entre d’altres. La marxa estarà dinamitzada pel Col·lectiu Punt 6 que és una cooperativa integrada per arquitectes, urbanistes i sociòlogues feministes especialitzada en l’anàlisi de la matèria urbanística amb perspectiva de gènere. La marxa es farà el divendres, 31 de maig, i s’adreça a tot tipus de dones a títol individual i dones que formin part d’alguna entitat local. L’activitat començarà a les 6 de la tarda a la Plaça de Sant Pere i tindrà una durada aproximada de tres hores.
Una eina d’apoderament
Les marxes exploratòries consisteixen en recórrer un barri o un entorn concret amb un grup reduït de dones per detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la percepció de seguretat de les dones que viuen i utilitzen un entorn determinat. A banda de ser una eina de diagnosi per obtenir informació de com respondre a aquesta problemàtica des de l’urbanisme, també és una eina d’apoderament de les dones, ja que permet visibilitzar el seu coneixement sobre l’entorn on viuen i promou la seva participació activa en el disseny i transformació dels seus entorns urbans.
L’origen de les marxes exploratòries
Les marxes exploratòries van iniciar-se a la dècada dels anys 90 a les ciutats de Montreal i Toronto, al Canadà. La iniciativa va sorgir en resposta a l’increment d’agressions sexuals contra dones que es van produir a Montreal a finals dels anys 80, després que grups feministes s’organitzessin per pressionar al govern de la ciutat per fer front a aquesta problemàtica. Fruit d’aquestes demandes i d’altres relacionades amb la vida quotidiana de les dones, l’ajuntament va crear el Consell de Dones Montrealeses i una de les accions sorgides d’aquest consell va ser la realització d’auditories de seguretat de les dones a través de l’organització de marxes exploratòries pels diferents barris de la ciutat.
Per participar a la marxa exploratòria caldrà inscriure’s prèviament a través de l’adreça de correu electrònic vilanaaj@ajberga.cat indicant el nom i cognoms de la persona, l’entitat a la qual representa (en cas de formar part d’alguna entitat) i una adreça de correu electrònic de contacte.
Comunicació / Ajuntament de Berga
Sense respostes a “Berga organitza una marxa exploratòria per detectar els elements urbanístics que causen inseguretat a les dones”