
Explica els orígens, la seva importància i esplendor, la impressionant renovació arquitectònica i, com en només quatre anys, s’ha convertit en un pol cultural que envolta la comarca i comarques veïnes.
L’Ajuntament de Guardiola de Berguedà amb la col·laboració de l’entitat Civitas Cultura i el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, ha editat un llibre que recull la feina feta al llarg dels anys al Monestir de Sant Llorenç. Aquest compendi de memòria i cultura creativa explica els orígens del Monestir, l’esplendor, la impressionant renovació arquitectònica portada a terme els darrers anys i com, en només quatre anys, s’ha convertit en un centre de creativitat, art i cultura que, segons el director de Civitas Toni Puig, té per objectiu “tornar-li l’esplendor de segles enrere. Volem que Sant Llorenç torni a ser una escola d’aprenentatges culturals”.
Contingut del llibre
L’edició, de 200 pàgines en format de 23 x 26 cm a color, del que se n’han fet 1000 exemplars, inclou la història del temple a càrrec de la historiadora Dolors Santandreu i l’experiència de la restauració arquitectònica del monestir amb l’arquitecte Antoni González i el seu equip. També explica els inicis de la restauració moderna amb Mossèn Bartrina, els records de la parròquia amb Quim Casas, i el periodista Ramon Viladomat subratlla la importància cultural de la xarxa romànica de la comarca, reivindicant el monestir com a centre d’interpretació. Els pròlegs van a càrrec del Bisbe de Solsona, Xavier Novell i l’Alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara.
Cultura mil·lenària versus cultura contemporània
Civitas interpreta la cultura mil·lenària del monestir des de l’actual cultura contemporània portada a terme durant aquets quatre anys, amb centenars d’activitats multidisciplinars, tant al monestir com a l’entorn, i amb l’impuls de la biennal del romànic berguedà que ajuda a descobrir aquesta fascinant petjada del passat. Cal destacar les fotografies de Joan Horrit i l’arxiu Joan Ribera, i els dibuixos de les diferents exposicions sobre romànic que s’han pogut veure a l’antic monestir benedictí del segle X, reconstruït després del terratrèmol de 1428, millorat el 1620 i renascut amb la restauració moderna de 1982 a 2008. El llibre, tot i que per aquestes festes s’ha posat a la venda pels veïns de Guardiola, es presentarà oficialment durant el proper Sant Jordi. Els beneficis de la venda es destinen íntegrament a la programació cultural del monestir.
Portada: LLibre i interior Monestir: Consell Comarcal del Berguedà
Foto actuació Polifònica de Puig-reig: Joan Horrit
Sense respostes a “El Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà recull en un llibre el seu renaixement cultural”