Els I Premis El Temps de les Arts volen estimular la cultura d’innovació en tota la geografia de parla catalana i reconèixer el talent de creadors i projectes realitzats en cinc àmbits artístics:
Arts visuals, Arts escèniques, Música, Arquitectura i Patrimoni.
Volem reconèixer la participació i les iniciatives artístiques sorgides de tots els territoris, de pobles i ciutats, sigui quina sigui la seva dimensió.
Els Premis es dirigeixen a persones, projectes i iniciatives, tant públiques com privades, del nostre territori, relacionades amb les arts visuals contemporànies en totes les seves disciplines i facetes. Entre els mesos de setembre i desembre del 2020 hem recollit propostes i candidatures d’artistes, comissaris, associacions, fundacions, entitats i institucions públiques que poguessin optar als premis.
La convocatòria ha estat un gran èxit, ja que ha reunit més de 500 projectes provinents de tots els territoris de parla catalana: 39 d’arquitectura; 66 de patrimoni; 182 d’arts visuals, 114 d’arts escèniques; 56 de música clàssica, i 75 de música popular. Volem agrair i reconèixer la participació i les iniciatives sorgides de tots els pobles i ciutats sigui quina sigui la seva dimensió. Tots ells opten a un guardó molt especial dissenyat i conceptualitzat per l’artista i poeta Perejaume, i a una dotació econòmica de 3.000 euros. Així mateix s’atorgaran dos accèssits per a cada modalitat.
L’acte de lliurament dels Premis, dirigit pel director de cinema i guionista Lluís Danés, tindrà lloc el diumenge 20 de juny. Es tracta d’una entrega excepcional marcada per les necessitats d’adaptar-se a la COVID-19, però també per l’ambició d’arribar a tots els punts del territori.
El manifest: Per una nova cultura compartida i oberta al món
La crisi social, econòmica i sanitària que ens deixa aquesta pandèmia, sumada a la crisi política i institucional que fa dècades que patim, ens obliga a repensar les bases sobre les quals hem de reconstruir un país que ha demostrat ser fràgil i ple de vulnerabilitats.
La cultura, que fou eix vertebrador simbòlic de la nació durant la transició, esdevingué amb el model liberal una simple indústria cultural en un món global que tendeix a marginar i arraconar les cultures minoritzades i les expressions artístiques deslligades dels grans oligopolis financers.
Les polítiques públiques no han afavorit un model propi d’equilibri entre la memòria i la innovació, i consegüentment no s’ha fet el trànsit cap a un ple posicionament de la cultura com a eix central propi d’una societat avançada i adaptada als nous reptes. Alhora, el model autonòmic centralitzat ha impedit la cohesió d’un sistema obert, arrelat i en construcció permanent.
Després de tants anys de resistència activa i militància persistent que han permès disposar d’una cultura dinàmica i d’una llengua viva en condicions precàries, cal que de forma urgent es posen les bases per a l’impuls d’un nou moment històric en els territoris que comparteixen la nostra llengua i la nostra cultura.
Deia Joan Fuster que la cultura és un patrimoni comú i és la base per a un futur també en comú. I és des d’aquesta premissa que llancem aquesta crida a la societat civil i a les institucions exigint més implicació i compromís per fer de la cultura, amb totes les seues expressions artístiques, la germinació d’un nou model de país més just i equilibrat.
Ara és un moment d’emergència, en què la cultura ha de tenir un paper clau. Una cultura que cal estimar protegint-la, fomentant-la i difonent-la. És temps per reconèixer-nos en una cultura i una llengua mil·lenàries en un marc compartit que s’estén arreu dels territoris de parla catalana. És temps per a la cohesió, temps perquè els ciutadans i ciutadanes apostem decididament per enriquir la nostra cultura comuna que ens connecta des de Perpinyà fins a Alacant, des de Mequinensa fins a Maó, garantint la integració equitativa de cada indret del país. Un propòsit que es farà real amb l’organització dels primers Premis El Temps de les Arts, entregats de manera simultània a Perpinyà, l’Alguer, Andorra, València, Palma i Barcelona.
També és temps d’internacionalització. Cal que la nostra comunitat artística en xarxa aprofite al màxim el potencial de les innovacions tecnològiques de la comunicació per projectar-se a un món globalitzat i seguir transformant-lo. També és imprescindible que trasllade la seva producció en anglès per difondre-la arreu del món.
És un temps per a la creació i el pensament crític. Ara és temps per als creadors i les creadores, els quals, amb la seua obra transformen i imaginen mons possibles que dialoguen per construir societats més cultes, justes i lliures. Ara és temps per als treballadors i treballadores de la cultura, que la fan possible. Ara és temps per entendre la cultura com un bé essencial. Perquè és el foment de valors imprescindibles com la convivència, el respecte o el pluralisme, indispensables en moments en què la intolerància creix.
Per això fem aquesta crida. Perquè ara és temps per a la cultura i les arts, com a màxima expressió de l’amor per la vida.
La cultura és el nostre capital i l’art és vida.
Sense respostes a “Els Premis “El Temps de les Arts” superen els 500 projectes incrits”