Són pageses, ramaderes i elaboradores que treballen amb algun dels 55 productes singulars de la província
Varietats com el pèsol negre del Berguedà o la maduixa del Maresme destaquen per les seves característiques úniques i l’arrelament a un territori concret
Les distincions s’han lliurat en el marc del Gastronomic Forum Barcelona
La Diputació de Barcelona ha homenatjat aquest dimarts a 57 dones empresàries (pageses, ramaderes, elaboradores…) de la Xarxa de Productes de la Terra pel seu talent, esforç i compromís en la conservació del patrimoni agroalimentari local, donat que totes treballen amb algun dels 55 productes singulars de la província. Es tracta de varietats que tenen unes característiques pròpies i excepcionals sovint arrelats a una comarca o territori molt concret, com ara els tomàquets del Bages, el cigronet de l’Anoia, l’ànec mut del Penedès, la col brotonera del Vallès o el pèsol de Llavaneres, entre d’altres.
La diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, ha lliurat aquest dimarts les distincions en el marc del Gastronomic Forum Barcelona, on aquests dies participen diverses empreses de la Xarxa de Productes Terra.
La Xarxa de Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona. L’objectiu principal de la Xarxa és enfortir aquest teixit empresarial, per tal que les empreses siguin més competitives i sostenibles, i els territoris més atractius i de qualitat. La Xarxa ofereix les empreses membre formació i assessorament en l’àmbit de la gestió empresarial, processos productius, comercialització i distribució i experiència turística.
Dones singulars en un sector masculinitzat
Moltes de les dones homenatjades venen de tradició pagesa. «Per mi el gall del Penedès és el record que la meva àvia m’ha deixat i em sento molt orgullosa d’aportar el meu granet de sorra a la recuperació d’aquesta raça en perill d’extinció i que la gent valori la feina que fem de donar una bona alimentació, que estiguin criats en llibertat, realment amb molt de cor i amb molt de cap», destaca l’Elisabet Colomer, que amb el seu marit i fills cria galls del Penedès a la Granja Guirigall (El Pla del Penedès).
Com en molts altres sectors, les dones són encara minoria al sector primari i això fa que hagin d’afrontar obstacles i prejudicis. «A la meva família des de petita m’han ensenyat que una dona pot fer les mateixes feines que un home, però al final a les veremes potser som 2 dones amb 14 homes. Quan més es mostri que la dona està treballant a la vinya, en un celler o en un magatzem, moltes més s’animaran», augura Natàlia Puig, del Celler Puig Batet, de Vilanova i la Geltrú, una altra de les homenatjades.
«L’èxit també és sobreviure en aquest món sent una dona i aprenent a tirar-ho tot endavant -afegeix Cristina Martorell, de Melmelaria (Tiana), una altra de les distingides-. Em vaig donar d’alta a la Xarxa Productes Terra i això em va obrir un ventall de possibilitats de formació, d’assessorament i de contacte amb altres productors».
Durant l’acte, la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, ha reivindicat la necessitat de «transitar el camí de la igualtat» cap a la coresponsabilitat d’homes i dones en l’àmbit personal i professional, i ha fet una crida a les dones homenatjades a «donar la mà i l’experiència a les dones més joves per tal de garantir el relleu generacional» de negocis tan tradicionals com els seus.
Les dones distingides
Al Berguedà han rebut la distinció Maria Costa, de l’Escairador (Berga); Maria Àngels Boixadera, de Peu de Roques (l’Espunyola); i Rosa i Maria Àngels Casabella, de Casabella Natura (Olvan).
De les 57 dones distingides, 10 són de l’Alt Penedès: Montse i Adelaida Olivella, d’Aviram Família Olivella Cruz (Castellví de la Marca); Elisabet Colomer, de Guirigall (El Pla del Penedès); Dolors Roca, de Fruita de Cal Roca (La Granada); Olivia Junyent, de Castell d’Age (La Beguda baixa); Eva Ventura, de Mas Bertran (Sant Martí Sarroca); Anais Manobens, de Casa Maria Rigol (Sant Sadurní d’Anoia); Maite Esteve, de Vins el Cep (Espiells); Blanca Ozcáriz, d’El Jardí dels sentits (Sant Sebastià dels Gorgs); Assumpta Llopart, de Llopart Cava (Subirats); i Mireia Torres, de Miquel Torres (Vilafranca del Penedès).
També han rebut la distinció una dona de l’Anoia (Mercè Sangüesa, de Celler Pla de Morei, La Torre de Claramunt) i 6 del Bages, en concret: Montserrat Soler, de Can Pujolet (Marganell); Gemma Solà, de Cal Climent (Manresa); Alba Casasayes, de d’Arnaules (Viladordis); Maria Àngels Rial, d’Oli Migjorn (Valls de Torroella); Marta Pujadó, de Celler Grau i Grau (Maians), i Anna Berenguer, d’Àrtium (Artés).
Pel que fa al Baix Llobregat, han estat distingides Imma i Montse Tugas, de Tugas i companyia (Sant Climent de Llobregat); i Montse Torres, de Granja Torres Torres (El Prat de Llobregat).
Al Garraf han estat distingides Remei Gimeno, de Sinia Sant Gervasi; Montse Marcè, de Sinia Pujadas, i Natàlia Puig, de Celler Puig Batet, totes tres de Vilanova i la Geltrú. Altres tres dones han estat distingides al Lluçanès: Imma Costa, de Mas Terricabras (Oristà); Carme Salada, de Can Salada (Santa Eulàlia de Puig-Oriol); i Maria Rosa Soler, d’El Taulell del Soler (Prats de Lluçanès).
Al Maresme, les homenatjades són Eva Gayoso, de Can Catà (Canet de Mar); Margarita Fors, de Cooperativa Agrícola Baixa Tordera (Tordera); Sara Basart, de Cooperativa Agrícola del Maresme (Pineda de Mar); Serena Cantieri, d’El desig pastissers (Canet de Mar); Maria Rosa Roigé, d’Horta Moragas (Arenys de Mar); Cristina Martorell, de Melmelaria (Tiana); Maria Rosa Pruna, de Soc pagès (Arenys de Mar); i Anna Dellà, d’Els pagesos (el Masnou).
Anna Surroca, de Magadins, ha estat la representant del Moianès. A Osona, les distingides són Conxita Morell, de Pastisseria Bruguer (Vic); Anna Codina, de Carnisseria Codina (Taradell); Gemma Prat, de Fussimanya (Tavèrnoles); Eva Carmona, d’El Circell (Gurb); i Emi Codinachs, de Banc de llavors de Roda de Ter.
Pel que fa al Vallès Oriental, les distingides són Jerusa Chaparro i Magda Pérez, de Can Sunyer (La Garriga); Matilde Grau, de Can Galderic (Santa Eulàlia de Ronçana); Maria Giner, de Kosturica (Canovelles); Yolanda Presseguer, de La Perla (La Garriga); Rosa Maria Pérez, de Can Viver (Bigues i Riells), i Pepi Milà, de Celler Can Roda (Santa Maria de Martorelles). Al Vallès Occidental, Elena Simó, d’Els Campaners (Ullastrell); Maria Font i Mariona Morral, de Celler Can Morral del molí (Ullastrell); Maria Dolors Llonch, de L’Olivera (Collserola); i Angela Ramón, de 5 Quarteres – La Muntada (Vall d’Horta).
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 12 “Consum i producció sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Comunicació – premsa / Diputació de Barcelona
Sense respostes a “La Diputació de Barcelona homenatja 57 dones de la Xarxa Productes de la Terra”