
Un grup d’infermeres de Salut Catalunya Central -Hospital de Berga -Mireia Calveras, Glòria Cort i Anna Travé- han realitzat un estudi a les urgències del centre per tal de millorar la seguretat dels pacients ingressats aplicant canvis i millores en el moment de fer el canvi de torn dels professionals d’infermeria que l’atenen. Primer es va fer una enquesta entre la plantilla per saber com es feia aquest canvi, quina informació intercanviaven, i si es detectaven mancances o propostes de millora. A partir d’aquesta primera diagnosi, aquesta setmana es comença a implantar el sistema IDEAS (Identificació, Diagnòstic, Estat, Actuació i Signes d’alarma), amb què es vol aconseguir una millora en la seguretat del pacient així com millorar la transferència dels pacients entre torns i professionals.
Es tracta de millorar el traspàs d’informació entre els equips del torn sortint i entrant per garantir la millor atenció al pacient. En cada canvi de torn, s’omplirà el document IDEAS:
- Identificació: dels professionals sortints i entrants i del pacient
- Diagnòstic: problemes que té, antecedents, al·lèrgies, tractament…
- Estat: com es troba en aquest moment, funcions vitals
- Actuacions: què se li ha fet i què falta fet, pla d’acció a seguir i qui ho ha de fer
- Signes d’alarma: recordatori i avisos dels punts més importants
D’aquí a un parell de mesos es tornarà a fer l’enquesta entre tots els professionals del servei per valorar la implantació del nou sistema i la previsió és que progressivament es vagi implementant a la resta de serveis de l’hospital.
D’altra banda, Salut Catalunya Central‐ Hospital de Berga compta amb dues noves lliteres d’última generació, cedides pel CatSalut, que faran més fàcil el trasllat de pacients, tant per al propi usuari com per als professionals. Estan dissenyades amb altes prestacions de mobilitat, ergonòmiques i versatilitat.
Les lliteres compten amb un accionament motoritzat avançat i les funcions elèctriques permeten als pacients realitzar ajustos per si mateixos sense necessitat de demanar assistència. A més, estan dissenyades per a pacients de fins a 306 kg de pes, disposen d’una autonomia que es preveu que duri entre 2 i 3 torns de 8 hores (equivalents a un ús constant de 4,5 hores amb un pacient de més de 300 kg movent‐se a 3,5km/h). Una altra de les prestacions és que amb aquestes lliteres es poden superar pendents de fins a un 10% de desnivell sense que hi hagi cap canvi en la velocitat del trasllat o la força que s’ha de fer per manipular la llitera.
L’objectiu és facilitar el transport, tractament, diagnòstic i comoditat del pacient, i contribuir també a promoure un treball més eficaç i més còmode per als professionals del centre.
Comunicació / Salut Catalunya Central
Sense respostes a “L’Hospital de Berga millora la seguretat del pacient i el relleu entre els torns d’Infermeria a Urgències i compta amb dues noves lliteres motoritzades”