El Berguedà, comarca pionera en l’atenció a la salut mental comunitària
• Berga va comptar, el 1981, amb un dels primers Centres d’Higiene Mental (CHM) de Catalunya, precedent dels Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA)
• La xarxa de serveis s’ha ampliat recentment amb el Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CASD) i el Programa de Seguiment Individualitzat (PSI).
• Gairebé 2.000 berguedans van ser atesos el 2017 al CSMA del Berguedà.
El Berguedà és un referent en l’àmbit de l’atenció a la salut mental comunitària, tal com han explicat els professionals reunits avui a Berga en l’acte homenatge a la Dra. M. Ángeles Foz, organitzat per l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, amb motiu de la jubilació de qui ha estat durant més de 30 anys la coordinadora dels Serveis de Salut Mental de la comarca. El CHM de Berga, el que avui es coneix com a
CSMA, va ser un dels primers equipaments d’aquestes característiques a Catalunya i, encara avui, es continuen impulsant els serveis de salut mental comunitària, com ho demostra la recentment posada en marxa del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències i el nou Programa de Seguiment Individualitzat.
El Berguedà i Germanes Hospitalàries, un lligam històric
El desplegament dels serveis de salut mental del Berguedà té els seus orígens al 1981, quan la Generalitat de Catalunya rep les transferències en matèria sanitària i es concerten els primers serveis. La Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús rep l’encàrrec de posar en marxa i gestionar un Centre d’Higiène Mental a Berga, el qual es va inaugurar el desembre del mateix any i es va convertir en un dels primers centres d’aquestes característiques a Catalunya. “Amb aquest nou equipament s’iniciava una nova filosofia assistencial segons la qual el tractament de la malaltia mental passaria pel desplegament d’uns recursos assistencials articulats al territori, pròxims als pacients i les seves famílies, i dirigits a donar una atenció integral, treballant conjuntament amb els recursos sanitaris i socials”, ha explicat la Dra. Foz.
En 1991, aquests centres van passar a anomenar-se CSMA, un concepte més ampli per donar, no solament atenció psiquiàtrica, sinó també atenció a la salut mental. “El CSMA, com a equipament d’atenció primària especialitzada, té una funció informativa cap a la població general sobre estils i formes de vida saludables, sobre trastorns psicològics i el seu significat”, ha afirmat la Dra. Foz. D’aquesta manera, segons ha assegurat, els objectius dels CSMA són la valoració, diagnòstic, tractament i seguiments dels casos; l’atenció a l’entorn familiar o de convivència, i l’articulació i derivació segons les necessitats assistencials dels pacients en cada moment.
És així com, des de principis dels vuitanta, la història de la comarca ha estat estretament lligada a la de la Congregació. Germanes Hospitalàries ha estat l’entitat encarregada de desplegar els recursos d’atenció a la salut mental comunitària dels berguedans, recursos que es concreten, avui, en un equip multidisciplinari de 22 professionals i diferents equipaments al territori, com són el Centre de Salut Mental d’Adults, l’Hospital de Dia i el Servei de Rehabilitació Comunitària, als quals s’han sumat, a principis d’aquest any, el Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CASD) i el Programa de Seguiment Individualitzat (PSI).
Nous i renovats serveis a la comarca
La Dra. Montserrat Guitart, qui substituirà la Dra. Foz al capdavant dels Serveis de Salut Mental del Berguedà, ha explicat que el nou CASD actua com a centre de referència integrat a la xarxa assistencial de drogodependències de la Generalitat de Catalunya i que té com a objectiu atendre les demandes derivades del consum de substàncies addictives, orientar i assessorar famílies i usuaris, així com facilitar la desintoxicació, rehabilitació i tractaments substitutius. “També posem molt èmfasi en la prevenció per reduir la incidència i la severitat dels problemes associats al consum”, ha assegurat. Pel que fa al PSI, Guitart ha indicat que es tracta d’un equip territorial de gestió de casos que actua com a referent de les persones afectades de trastorn mental greu en les seves relacions amb els serveis assistencials. Aquest equip realitza un acompanyament de la persona per tal de garantir la vinculació als serveis comunitaris, millorar l’adherència al tractament, fomentar l’autonomia i la capacitat funcional de la persona, així com incrementar-ne la qualitat de vida i el seu benestar.
D’altra banda, la Dra. Guitart també ha explicat en què consisteix el Servei de Rehabilitació Comunitària, que substitueix el que es coneixia com a Centre de Dia. “Des d’aquest recurs es pretén potenciar els serveis assistencials orientats a la rehabilitació psicosocial de persones amb trastorns mentals greus”, ha indicat la psiquiatra, qui ha posat èmfasi en la labor d’aquest equipament a l’hora d’atendre les necessitats de formació, ocupació, habitatge i espais de lleure dels usuaris.
Finalment, qui serà d’ara endavant coordinadora dels Serveis de Salut Mental del Berguedà ha fet referència a les perspectives de futur de l’atenció comunitària a la comarca. Guitart ha explicat que un dels principals reptes és la promoció d’intervencions de lluita contra l’estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental i el desenvolupament del programa d’atenció a la població immigrant i les persones refugiades. Així mateix, la psiquiatra ha fet referència a la necessitat de consolidar el Codi Risc Suïcidi (CRS), així com de participar en la revisió de la Ruta Assistencial de la Depressió Bages-Berguedà-Solsonès i en el Pla d’atenció a la salut mental i addiccions en l’etapa perinatal, segons el protocol i circuit Bages-Berguedà. També ha apuntat com un dels reptes de la comarca el desplegament del Programa Psicosi Incipient al territori i, en aquest sentit, ha assenyalat que l’atenció a la salut mental comunitària també haurà de reforçar la continuïtat assistencial entre l’adolescència i l’edat adulta.
Sobre els Serveis de Salut Mental del Berguedà
El CSMA de Berga, gestionat per l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, va atendre 1.840 pacients i va realitzar més de 8.000 visites, comptant primeres visites i successives, durant l’any 2017.
L’Hospital Sagrat Cor de Martorell és un centre assistencial que ofereix atenció hospitalària en salut mental i sociosanitària, i que disposa de més de vint equipaments comunitaris repartits pel territori català.
El Centre és gestionat per la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, una Institució de l’Església Catòlica, sense ànim de lucre, que treballa des de fa més de 135 anys en l’acolliment, cura especialitzada, assistència integral i reinserció social de persones amb malalties mentals, discapacitat intel·lectual i altres malalties, amb preferència per les persones més vulnerables, segons les necessitats de cada temps i lloc.
En l’actualitat, l’acció hospitalària està present en 27 països, de 4 continents, amb més de 350 centres i dispositius d’atenció sociosanitària i prop de 2 milions de beneficiaris en l’últim any. Aquest treball es realitza gràcies al lliurament i dedicació de més de 1.000 germanes, 11.000 professionals i nombrosos voluntaris. Concretament a Espanya Germanes Hospitalàries està present en 11 Comunitats Autònomes, amb més de 5.400 llits i 100 dispositius d’assistència comunitària, més de 400 germanes, al voltant de 6.000 col·laboradors i més de 800 voluntaris.
FOTOGRAFIES:
PORTADA i INTERIOR 2. D’esquerra a dreta: Josep Lladós, president d’Activament Associació al Berguedà; Rosa Circuns, presidenta d’ASFM; Dra. Guitart,
Psiquiatra coordinadora. Serveis de Salut Mental del Berguedà; Dra. Foz, antiga coodinadora dels Serveis de Salut Mental del Berguedà.
INTERIOR 1. D’esquerra a dreta: Josep Lladós, president d’Activament Associació al Berguedà; Rosa Circuns, presidenta d’ASFM; Dra. Guitart,
Psiquiatra coordinadora. Serveis de Salut Mental del Berguedà; Dra. Foz, antiga coodinadora dels Serveis de Salut Mental del Berguedà i Dr. Larraz, director de l’Àrea Assistencial i Educativa. Província d’Espanya de Germanes Hospitalàries.
Comunicació / Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor
Sense respostes a “L’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries homenatja M. Àngels Foz, coordinadora dels Serveis de Salut Mental del Berguedà de 1985 a 2018”