
Bergacomercial demana als associats quina és la seva situació durant les festes de Patum, si poden treballar, com ho fan, si els afecta la competència forània o el muntatge de la festa i altres questions per a aconseguir una radiografia actual se la situació del comerç durant el corpus berguedà. Aquesta és la nota de premsa que ha fet pública l’entitat comercial de Berga.
Ja fa anys que ens preguntem (i pregunteu) quin impacte econòmic té la Patum per els establiments comercials i de restauració de la ciutat. És per aquest motiu que, per anar més enllà de les percepcions, hem volgut demanar als associats de Bergacomercial, quin horari feien per Patum i quina repercussió econòmica hi havia pels seus negocis. Com us podeu imaginar, cada sector és un món i té un impacte diferent, així com la ubicació del propi negoci. Hem obtingut 84 respostes dels nostres associats, que creiem que és una mostra prou considerable per extreure’n conclusions. Us passem les dades de l’enquesta i n’extreiem conclusions destacades:
SECTORS ENQUESTATS:
1) La representació per sectors és l’equivalent a la totalitat de la ciutat de Berga.
2) Un de cada dos establiments (53,57%) aprofita per tancar i fer vacances (20,24%) o modificar els horaris per la poca demanda (33,33%). Els establiments de productes quotidians/essencials són els que mantenen obert amb horari reduït, mentre que establiments de productes no essencials aprofiten per tancar.
3) Un de cada tres fa horari normal (33,33%), bàsicament establiments de productes quotidians/essencials i pròxims a la zona Patum (El vall i Barri Vell).
4) Per acabar, només un (13,10%) amplia horari. Aquí tenim dos sectors molt clars: restauradors (sobretot els situats a prop de la Zona Patum), i venta d’artícles no quotidians/essencials però relacionats amb patum (roba, records, …).
QUIN IMPACTE ECONÒMIC TÉ LA PATUM PEL TEU NEGOCI?
Pel què fa al nivell de vendes o negoci fet aquests dies, ens trobem el següent:
1) Més d’un 40% dels establiments comercials de la ciutat pateix una disminució del negoci. Sobretot relacionat amb productes no essencials que no generen demanda durant Patum.
2) Un altre 40% es manté en ventes i activitat de negoci. Parlem de productes essencials i molt relacionats amb alimentació.
3) Per acabar, prop d’un 20% augmenta activitat comercial. Aquí podem destacar negocis que ofereixen menjar per emportar, restauració, perruqueries o articles de Patum (samarretes, records,…)
4) També s’observa que restauradors que hi ha al Vall com que tenen la competència de firaires just davant del seu establiment comenten que no és tan l’augment de serveis com anys enrera.
Per últim volem destacar dos punts molt importants per a Bergacomercial:
– La necessitat d’elaborar un estudi exhaustiu de l’impacte econòmic de Patum als negocis de la ciutat per poder afinar estratègies comercials més eficients per part de la Promoció Econòmica de l’Ajuntament. Una festa amb aquest pressupost i aquest impacte social i cultural hauria de disposar d’aquestes dades.
– La proliferació de serveis de “barres” per part d’entitats a la zona de màxima demanda té un impacte molt negatiu pels establiments de restauració de la ciutat. A més són “activitats comercials” amb marges de negoci molt més alts al no tenir despeses com les de contractació de personal, impostos, o altres. A part que els restauradors es veuen obligats a cedir els seu espai a El Vall a aquestes “barres”.
Entenem que les entitats de la ciutat han de trobar maneres de finançar-se, però mai pot ser a costa de les empreses que hi tenen el seu negoci, la seva forma de vida i generen ocupació. El finançament públic (subvencions), la col·laboració entre entitats i sector econòmic, i explotar la seva pròpia activitat, haurien de ser els mitjans de finançament adequats. I per Patum, no oferirlos els llocs de privilegi en deteniment de les empreses del sector, sinó al contrari.
Comunicació / Bergacomercial
Sense respostes a “Un de cada dos establiments de Berga tanca per Patum i només el 13% amplia horaris segons una enquesta de Bergacomercial”