
Més de 2.000 persones podran gaudir del tradicional arròs de Bagà, l’antic àpat dels pobres, que se celebrarà el diumenge 14 de febrer, amb diversos actes i activitats organitzats per l’Ajuntament de la Vila de Bagà, amb el suport i col·laboració de les entitats del poble.
Són més de 700 anys documentats en què la festa s’ha anat mantenint amb alguns canvis obligats per les èpoques viscudes. Per exemple, ara se celebra una setmana després de Carnestoltes, quan abans es feia el mateix diumenge. Ara és l’Ajuntament qui es fa càrrec de l’arròs i molts anys abans, els cònsols o regidors passaven per les cases a demanar diners o els ingredients que després utilitzarien per a fer l’arròs a la plaça Porxada, destinat a les persones necessitades, complint així el vot de poble.
Ara la tradició es converteix en festa cada segon diumenge de febrer, quan de bon matí, a les 8, els cuiners encarregats de fer l’arròs, munten la gran paella de tres metres de diàmetre i comencen a cuinar els ingredients que conformen aquest àpat: 250 quilos d’arròs, 50 de musclos, 20 de sípia, 5 de llagostins i 15 de gambes; 20 cabeces d’alls, 35 quilos de ceba, 15 de pebrot, 20 de pèsols i 30 de tomàquet; 15 quilos de tastet, 16 de costella de porc, 8 de cansalada, 30 de pollastre i 20 de conill. Un arròs que, segons diuen els seus principals autors, Manel Nieto, que fa 61 que el realitza, introduït a la festa per l’aleshores cuiner Pere Paz, al costat de Lluís Esparbé que també el cuina des de fa més de 30 anys: “No té cap secret. Es tracta de fer-lo amb uns bons ingredients i la millor intenció i paciència del món”, i la veritat és que els surt molt bo, segons expliquen els centenars de visitants que omplen els carrers i places de la vila durant la festa. Nieto creu que els joves s’hi han d’implicar per tal de preservar aquest àpat.
Els actes paral·lels comencen a 3/4 d’11 amb una missa solemne i l’obertura de la fira de productes agroalimentaris a la plaça Catalunya. A 2/4 de 12 començarà una cercavila amb els gegants de Bagà, acompanyats dels grallers i xanquers.
Mentre l’arròs es va cuinant, la plaça Porxada és un espectacle de color i dansa, ja que l’Esbart Cadí de Bagà celebra un recital de danses tradicionals que inclou la ballada del tradicional ball cerdà, el qual s’obre a tota la població que el balla acompanyant els dansaires, una activitat que perdura des dels inicis de la festa. Acabada l’actuació, les autoritats locals i les convidades tiren l’arròs a la cassola i la gent comença a fer cua tot esperant el repartiment de l’arròs, que comença als voltants de 2/4 de 2 de la tarda.
Segons l’alcalde de Bagà, Nicolàs Viso “la Festa de l’Arròs és també motiu de retrobament entre els baganesos i baganeses que, per motius de feina o altres, no poden ser a Bagà durant la major part de l’any. Té també un component d’arrelament familiar molt fort, compartit a la vegada per aquelles persones del Berguedà i comarques veïnes, que ja tenen el costum de visitar-nos aquest dia. I que per molts anys!”.
Més informació a: www.bagaturisme.com
Sense respostes a “Bagà celebra la centenària Festa de l’Arròs”