Logo

El Berguedà és molt més
Navegació
  • INICI
  • Actualitat
  • Turisme
  • Gastronomia
  • Cultura
  • Opinió
  • Salut

Bagà referma la tradició aquest diumenge amb la Festa de l’Arròs

Per Fermi Riu | a 8 febrer, 2019 | 0 Comentaris
Actualitat Turisme
BAGÀ Arròs 2018 (2) foto Ester Berenguer

La Vila de Bagà, fidel a la tradició, un any més celebra la tradicional Festa de l’Arròs durant el segon diumenge de febrer. Enguany cinc restaurants del municipi ofereixen el menú de la Festa de l’Arròs.

Aquest any se celebra el dia 10 de febrer. Es tracta d’una de les celebracions més antigues de la Vila, descrita a l’arxiu de Bagà des dels inicis de la fundació del poble, al segle XIII, quan els Cònsols, els antics regidors, recaptaven donatius per tal d’oferir un àpat a la gent més necessitada.

Copia de FESTA DE L'ARRÒS
Avui en dia, la Festa de l’Arròs és una jornada de celebració que reuneix a veïns i visitants que aprofiten per visitar la vila de Bagà en aquest dia tan especial. La gran paella es cuina durant el matí a la Plaça Porxada i posteriorment, als voltants de les dues de la tarda, es reparteixen unes 2.500 racions entre tothom qui ho desitja. El plat es cuina amb l’ajuda de diversos cuiners i col·laboradors baganesos i inclou 250 quilos d’arròs o 20 pollastres, juntament amb molts altres ingredients que aniran fent el “xup xup” en la gran paella que fa 2,8 metres de diàmetre.

BAGÀ Arròs 2018 (5) foto Ester Berenguer
La Festa de l’arròs, que se celebra des de fa 700 anys, s’ha embolcallat de diverses activitats culturals i gastronòmiques que fan d’aquest dia un excel·lent motiu de gaudi o de visita a la Vila. S’hi celebra una fira de productes alimentaris artesanals on podreu trobar el millor de la riquesa gastronòmica del Berguedà: embotits, formatges, productes fets amb tòfona, etc. També es pot gaudir del tradicional Ball Cerdà, una dansa realitzada per l’esbart Cadí, i que antigament havia de començar aquella parella que es casava en un temps molt proper a la festa. La segona parella era l’última que s’havia casat, i al darrere sortien altres parelles del poble, fent una ballada conjunta que acabava amb un galop accelerat. En l’actualitat, l’esbart fa una primera “passada” i després la gent del poble s’afegeix a la dansa. També cal destacar la trobada d’intercanvi de plaques de cava, la missa solemne a l’església de Sant Esteve i l’animada cercavila amb els gegants i grallers que vesteixen d’animació tot el poble.

Esbart Cadí Bagà Arròs 18 (2)

L’any passat, tot i els gruixos de neu, superiors als 50 centímetres i al glaç que hi havia a mig febrer, la festa es va celebrar gràcies a l’esforç de l’ajuntament, que dies abans va llogar màquines excavadores per a netejar carrers i voreres, juntament amb els voluntaris i col·laboradors que, amb la seva empenta, es va poder mantenir un any més aquesta tradició.
Més informació a: www.turismebaga.com o www.baga.cat

freshfinds 2020

D’altra banda els representants del sector gastronòmic de Bagà presentaran les seves propostes, amb les quals el visitant podrà gaudir de la celebració i després degustar un menú on l’arròs pren protagonisme per completar la diada. Per  poder degustar els menús caldrà reserva prèvia i el preu oscil·larà entre 15 i 30 euros.

Bona

Aquests són els menús dels Restaurants de Bagà adherits a la campanya per la Festa de l’Arròs que us podeu descarregar  en PDF:

Menú festa de l’arròs Niu Nou

Menú festa arròs PALLER

Menú festa arròs FLOR LIS

Menú festa arròs BATISTA

Menú festa arròs AMAGAT

Aquest és el programa oficial dels actes:

PROGRAMA D’ACTES DE LA FESTA DE L’ARRÒS
10.00 hores – Obertura de la fira de productes artesanals (Plaça Raval – Plaça Catalunya).
10.00 a 13.30 hores – 3ª Trobada d’intercanvi de plaques de cava de Bagà (Plaça Raval).
10:45 hores – Missa solemne a l’església parroquial de Sant Esteve
11:15 hores – Cercavila amb els gegants i els grallers
12.00 hores – Actuació de l’esbart Cadí de Bagà (Plaça Porxada).
13:30 hores – Repartiment de l’arròs (Plaça Porxada).
INGREDIENTS: 250 quilos d’arròs, 50 quilos de musclos, 20 quilos de sípia, 5 quilos de llagostins, 15 quilos de gambes, 20 cabeces d’alls, 35 quilos de cebes, 9 quilos de sal, 15 quilos de pebrots, 20 quilos de pèsols, 30 quilos de tomàquets, 15 quilos de tastet, 8 quilos de llard, 16 quilos de costella de porc, 8 quilos de cansalada, 30 quilos de pollastre, 20 quilos de conill, 22 litres d’oli.

Activitats a Bagà
Els dies 31 de gener, 7,14, 21, 28 de febrer i 7 de març, a les 4 de la tarda al Club Bagà, es portarà a terme un Taller de Teatre obert a tothom, a càrrec de Montserrat Tristany. Les inscripcions s’han de fer al Club Bagà.
Dissabte 16 de febrer de 2019, a les 5 de la tarda al Club Bagà hi haurà el berenar de carnestoltes amb cava, seguit de gran ball amb Fermí Riu. Cal comprar tiquet al Club al preu de 5€ pels socis i 7€ pels no socis.

maxresdefault

ENTREVISTA/ Manel Nieto: L’art de cuinar arròs per a 2.500 persones

Amb una gran paella, vilatans i visitants de Bagà mengen arròs en un àpat tradicional. Això és possible gràcies a l’esforç i el bon fer d’un grapat de col·laboradors encapçalats pels cuiners oficials, Manel Nieto, de 83 anys i Lluís Esparbé i Modesto Crillén que porten dècades fent pinya al voltant de la gran paella perquè l’arròs per a 2.500 persones sigui – com sempre- un èxit.
Manel Nieto té 83 anys i enguany en fa 64 que cuina l’arròs de Bagà, ajudat per diversos voluntaris. Hem parlat amb el cuiner baganès que ens explica que “als meus 83 anys, espero arribar als 65 anys fent l’arròs per a donar pas als altres”.

Manel Nieto, quina és la clau per que surti un bon arròs?
La Clau és tenir molta paciència ja que són quantitats d’ingredients molt grans que cal preparar-los de forma individual. Això ens porta molta feina, tot i que la recepta és simple: temps, paciència i companyonia. El que ens porta més feina és el sofregit, que el fem a la cuina de l’escola. Preparar 35 quilos de cebes, 15 de pebrots, 30 de tomàquets, repassar el tall, netejar el peix i sobretot els 50 quilos de musclos, netejats un per un, porta moltes hores de feina i tampoc som gaires. Som quatre, que déu n’hi do, però a la cuina tampoc hi ha lloc per a gaires persones més. Fa molts anys que ho fem així i ja hi estem acostumats.
I vostè, perquè ho vol deixar l’any vinent?
A mi m’agradaria deixar-ho als 65 anys i que s’ho facin els altres. Son molts anys i hi ha persones molt preparades i que també porten molts anys treballant-hi. L’Esparbé i el Crillén porten uns 30 o 40 anys col·laborant i també hi ha altres persones. Crec que ja toca.
Com a cuiner de l’arròs de Bagà Què li diuen? Que és bo l’arròs?
Home, la majoria si. Després sempre hi ha els que hi troben massa o poca sal, però se’l mengen ben contents. Un amic em va explicar que una colla de la UEC de Bagà va anar a Suïssa i casualment van trobar un home que havia vingut fa molts anys a Bagà per la festa de l’arròs i els va dir: recordo que vam anar a Bagà a gaudir de la festa i vam menjar un arròs molt bo, però potser per a mi era una mica salat! Cadascú té el seus gustos i endevinar això és difícil.
I treballar amb una paella de 2,8 metres de diàmetre no és molt complicat?
Doncs ja hi estem acostumats. Amb els anys i paciència tot es fa. Cal posar-hi interès ganes i estimació.

Manel Nieto explica que a vegades ha sobrat una mica d’arròs, depenent de si ha fet bon temps i hi ha hagut molta gent, però puntualitza “estem parlant d’una mica, uns quants platets i passa poques vegades. Això vol dir que la gent el troba bo”.
Què diria a la gent perquè vinguin a la Festa de l’Arròs de Bagà?
Jo diria a tothom que vingui a la festa, que en gaudeixin i que mengin un bon plat d’arròs de Bagà.

OPINIÓ / JAUME TORRELLA / BAGÀ
torrella

La tradició de Bagà

Una de les celebracions més importants que té La Vila de Bagà, dintre del seu calendari festiu, es sens dubte, la Festa de L’arròs, antigament l’àpat dels pobres. No sempre ha sigut arròs el que s’ha donat en aquest dia.
Molts anys enrere i ja que el febrer era temps de matança del porc, els organitzadors anaven casa per casa, demanant allò que bonament poguessin donar en benefici de l’àpat, que solia ser un dinar. Tampoc eren turistes els comensals, més aviat gent que esperava amb deler aquest dia per treure’s la gana de sobre. Afortunadament els temps han canviat i ara l’arròs de Bagà s’ha convertit en una festa important, de caire turístic, que aplega un nombre considerable de visitants. De bon matí els cuiners i els seus ajudants són a la plaça Porxada, amb les grans paelles, començant a fer els preparatius per la gran arrossada, a la vista dels encuriosits visitants, fent preguntes i fotografies. I per què els assistents no s’avorreixin, al llarg del matí i ha un munt d’actes paral·lels: Fira de productes artesanals, Desfilada per els carrers de La Vila, dels Gegants Grans i Joves acompanyats dels Capgrossos i grallers i a les dotzè a La Placa Porxada la tradicional ballada de L’Esbart Cadí i tot seguit es reparteix l’arròs, que també enguany -com sol ser sempre- serà excel·lent! Hi sou convidats!

 

Comparteix la noticia:
  • tweet

Etiquetes activitatsAjuntament de BagàArròsBagàJaume TorrellaManel NietoTurisme

Publicacions Recents

  • El Berguedà i Osona s’uneixen per impulsar el programa ‘Ocell de foc’, adreçat a millorar la qualitat de vida dels joves

    4 març, 2023 - 0 Comentaris
  • Berga acull l’exposició de fotografia i memòria oral ‘Gent Nostra’ que dona veu a una generació marcada per la guerra i el franquisme

    3 març, 2023 - 0 Comentaris
  • L’Escola Municipal de Música de Berga inicia el projecte ‘Berga en escena’ amb l’alumnat de secundària de la ciutat

    3 març, 2023 - 0 Comentaris

Publicacions Recents

  • Berga promou la memòria històrica amb propostes culturals per recordar el 84è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes

    6 febrer, 2023 - 0 Comentaris
  • Berga celebrarà un Carnaval d’Espant amb més d’una vintena d’activitats que es faran de l’11 al 22 de febrer

    6 febrer, 2023 - 0 Comentaris
  • La Festa de l’Arròs de Bagà recupera la normalitat d’abans de la pandèmia

    6 febrer, 2023 - 0 Comentaris

Descripció de l'autor

Sense respostes a “Bagà referma la tradició aquest diumenge amb la Festa de l’Arròs”

Deixa una resposta Cancelar resposta

El teu email no serà publicat. Camps requerits *

*
*


INTEL NUCS CIBPCS

Mini PCs Intel NUC Comprar mini pc intel nuc

El Magatzem del Tasta

  • Popular
  • Recents
  • Comentaris
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • El Berguedà i Osona s’uneixen per impulsar el programa ‘Ocell de foc’, adreçat a millorar la qualitat de vida dels joves

    4 març, 2023 - 0 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris
  • Gironella renova la Fira de la Puríssima

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris
  • Activitats ANIMades a Puig-Reig

    15 desembre, 2015 - 0 Comentaris
  • El Berguedà i Osona s’uneixen per impulsar el programa ‘Ocell de foc’, adreçat a millorar la qualitat de vida dels joves

    4 març, 2023 - 0 Comentaris
  • Berga acull l’exposició de fotografia i memòria oral ‘Gent Nostra’ que dona veu a una generació marcada per la guerra i el franquisme

    3 març, 2023 - 0 Comentaris
  • L’Escola Municipal de Música de Berga inicia el projecte ‘Berga en escena’ amb l’alumnat de secundària de la ciutat

    3 març, 2023 - 0 Comentaris
  • L’ACEB i els empresaris del Berguedà segueixen buscant complicitats amb l’administració per disposar de sòl industrial de gran format

    27 febrer, 2023 - 0 Comentaris
  • Berga impulsa una consulta ciutadana per a la creació d’un reglament d’ús del Centre Esportiu Municipal El Tossalet

    27 febrer, 2023 - 0 Comentaris
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    Ens posarem en contacte amb vosaltres per a explicar la vostra...
    18 abril, 2017 - Fermi Riu
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    Aquesta Fundació, de recent constitució, te l'interès de fer un...
    13 abril, 2017 - Esteve Amills Sisó

El més llegit

  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • El Berguedà i Osona s’uneixen per impulsar el programa ‘Ocell de foc’, adreçat a millorar la qualitat de vida dels joves

    4 març, 2023 - 0 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris

El darrer tren de viatgers des de Guardiola de Berguedà fins a Barcelona. 1972. Ignasi Costa i Amills

Notícies per Etiquetes

Aceb activitats Agència de desenvolupament del Berguedà Ajuntament Ajuntament de Berga Ajuntament de Puig-reig Avià Bagà Berga Berguedà Campanya carnestoltes Casserres Castellar de n'Hug Catalunya Central Cercs concert concurs Consell Comarcal Consell Comarcal del Berguedà Cultura Diputació de Barcelona Esport Exposició Festa Festa Major Fira Formació Gironella Guardiola de Berguedà Hospital Sant Bernabé ICS La Pobla de Lillet Monestir de Sant Llorenç Nadal obres Olvan patum Puig-Reig Queralt Sant Jordi Tasta Teatre Turisme Vilada

Col·laboradors

Més llegits

  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • El Berguedà i Osona s’uneixen per impulsar el programa ‘Ocell de foc’, adreçat a millorar la qualitat de vida dels joves

    4 març, 2023 - 0 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris
març 2023
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« feb    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Notícies per Categories

  • Actualitat
  • Cultura
  • Gastronomia
  • Opinió
  • Revistes Tasta
  • Salut
  • Turisme

Revista “Tasta.cat”

  • C.\ Gòsol nº12, 08600 Berga
  • Tel.: (+34) 617 395 978
  • Web: www.tasta.cat
  • Email: tasta@tasta.cat
  • Inici
  • Avís Legal
  • Política de Privacitat
​
© 2015. Tots els drets reservats. Disseny Web Berguedà