Logo

El Berguedà és molt més
Navegació
  • INICI
  • Actualitat
  • Turisme
  • Gastronomia
  • Cultura
  • Opinió
  • Salut

Berga consolida, aquest cap de setmana, la fira més dolça de la tardor potenciant la mostra, venda i divulgació de la xocolata i la ratafia

Per Fermi Riu | a 18 novembre, 2022 | 0 Comentaris
Actualitat Cultura
412fd7_d07c7a3d18754916a00a4c064d54597a_mv2

El dissabte, 19 de novembre, se celebrarà la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga, l’esdeveniment més dolç de la tardor dedicat a aquests dos productes d’elaboració artesanal. Enguany, la mostra potenciarà la venda i divulgació d’aquests dos productes derivats del cacau i la maceració de nous verdes, respectivament, a través d’un ampli ventall d’activitats per a tots els públics entre les quals s’inclouen tastos, tallers, demostracions, xerrades, espectacles o concerts, entre d’altres. L’espai firal es concentrarà al carrer del Roser i la plaça dels Països Catalans, tot i que també hi haurà activitats puntuals al Casal Cívic, el Cinema Catalunya i el Casal Panxo.

412fd7_d9ed8eef26a74893ae07b1c28af023d6_mv2fira-xocolata-ratafia-berga-400

Unió de productes i esforços
Fa sis anys que l’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo van apostar per organitzar conjuntament aquest esdeveniment que inclou la fira i el concurs de ratafies artesanes. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha destacat la idoneïtat d’unir esforços i de combinar “dos productes que són eminentment dolços, però que poden tenir molts matisos i sabors diferents”. Albert Cols, membre del Casal Panxo, també ha fet referència a la suma d’esforços assegurant que “ens va semblar una bona idea unir aquests dos productes que podien estar ben avinguts a les sobretaules. Al Principat existia una tradició xocolatera molt important i la ratafia també comptava amb una tradició de producció artesanal que es feia a les cases”.

412fd7_4fc64f1145e947af911e99df39d2dc0d_mv2

Xocolates i ratafies
Cremes i licors de ratafia, rajoles de xocolata, bombons, cacau en pols, neules, torrons, galetes, piruletes, pastissos, llibres… són alguns dels productes que es podran trobar en les divuit parades distribuïdes al llarg del carrer del Roser, de les 10 a les 20 h. A més, es portaran a terme una sèrie de tallers d’estètica i benestar personal fent ús dels dos productes protagonistes de la fira, la xocolata i la ratafia. Altres propostes que formaran part de la programació de la jornada seran els tastos de xocolata i ratafia, els tallers de piruletes de xocolata, la xocolatada popular sense lactosa apte per a persones amb intoleràncies, un espectacle infantil i diferents actuacions musicals.

Activitats de divulgació
La Fira de la Xocolata i la Ratafia també promou la divulgació d’aquests dos productes a través de diverses propostes. Una de les novetats d’enguany serà una demostració d’elaboració de xocolata a braç o xocolata a la pedra, a càrrec del xocolater Xavi Rodríguez, de Xocolates Aynousé d’Agramunt. Rodríguez ha explicat que farà “una demostració continuada de com es fabricava la xocolata inicialment entre el segle XVI i el segle XIX. Hi ha pocs xocolaters que treballem aquesta tècnica i quan la gent ho veu en directe s’ho passa genial, és tota una experiència”. El públic assistent podrà veure tot el procés que consisteix a moldre les llavors del cacau, torrades amb foc de llenya i espellofades a mà, en una pedra escalfada i denominada “metate”.
Una altra de les propostes serà una xerrada d’etnobotànica titulada “Ratafia: les seves plantes i receptes recollides en la prospecció etnobotànica del Berguedà”, a càrrec de Maria Orriols, estudiant predoctoral a la Universitat de Barcelona i del grup de recerca en etnobotànica dels Països Catalans. La regidora Roser Rifà s’ha referit a la xerrada destacant que es tracta “d’una activitat que encaixa molt bé en el marc de la fira per treballar el coneixement de les plantes i els usos en les receptes”. És una activitat oberta al públic i es convida tothom a compartir les seves experiències, usos tradicionals i memòria oral envers aquesta temàtica.

Comunicació / Ajuntament de Berga

Comparteix la noticia:
  • tweet

Etiquetes activitatsAjuntament de BergaBergaCasal PanxoconcursFira Xocolata i Ratafia

Publicacions Recents

  • Les sol·licituds d’accés al balcó consistorial per veure La Patum de 2025 es poden presentar del 16 al 25 de maig al web i l’app de La Patum

    16 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • Berga obre la sol·licitud per participar en el sorteig de salts d’àngels i plens de La Patum de 2025 al web i l’app de la festa, del 16 al 25 de maig

    16 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • El Berguedà consolida el seu model turístic amb un augment d’establiments i una fidelització creixent dels visitants

    14 maig, 2025 - 0 Comentaris

Publicacions Recents

  • Les sol·licituds d’accés al balcó consistorial per veure La Patum de 2025 es poden presentar del 16 al 25 de maig al web i l’app de La Patum

    16 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • Berga obre la sol·licitud per participar en el sorteig de salts d’àngels i plens de La Patum de 2025 al web i l’app de la festa, del 16 al 25 de maig

    16 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • El Mercat de Cooperatives Escolars de Berga mobilitza 288 alumnes d’una desena d’escoles de primària del Berguedà

    13 maig, 2025 - 0 Comentaris

Descripció de l'autor

Sense respostes a “Berga consolida, aquest cap de setmana, la fira més dolça de la tardor potenciant la mostra, venda i divulgació de la xocolata i la ratafia”

Deixa una resposta Cancelar resposta

El teu email no serà publicat. Camps requerits *

*
*


INTEL NUCS CIBPCS

Mini PCs Intel NUC Comprar mini pc intel nuc

El Magatzem del Tasta

  • Popular
  • Recents
  • Comentaris
  • Mor Mossèn Josep Maria Ballarín.

    18 març, 2016 - 2 Comentaris
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris
  • Les sol·licituds d’accés al balcó consistorial per veure La Patum de 2025 es poden presentar del 16 al 25 de maig al web i l’app de La Patum

    16 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • Activitats ANIMades a Puig-Reig

    15 desembre, 2015 - 0 Comentaris
  • Les sol·licituds d’accés al balcó consistorial per veure La Patum de 2025 es poden presentar del 16 al 25 de maig al web i l’app de La Patum

    16 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • Berga obre la sol·licitud per participar en el sorteig de salts d’àngels i plens de La Patum de 2025 al web i l’app de la festa, del 16 al 25 de maig

    16 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • El Berguedà consolida el seu model turístic amb un augment d’establiments i una fidelització creixent dels visitants

    14 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • El Mercat de Cooperatives Escolars de Berga mobilitza 288 alumnes d’una desena d’escoles de primària del Berguedà

    13 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • Les Trobades Esportives Comarcals reuneixen un total de 670 alumnes de Cicle Inicial

    13 maig, 2025 - 0 Comentaris
  • Mor Mossèn Josep Maria Ballarín.

    Moltes gràcies, Climent, per la teva aportació.
    20 abril, 2023 - Fermi Riu
  • Mor Mossèn Josep Maria Ballarín.

    A Queralt hi va arribar el 1958
    9 abril, 2023 - Climent Vilella
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    Ens posarem en contacte amb vosaltres per a explicar la vostra...
    18 abril, 2017 - Fermi Riu
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    Aquesta Fundació, de recent constitució, te l'interès de fer un...
    13 abril, 2017 - Esteve Amills Sisó

El més llegit

  • Mor Mossèn Josep Maria Ballarín.

    18 març, 2016 - 2 Comentaris
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris

El darrer tren de viatgers des de Guardiola de Berguedà fins a Barcelona. 1972. Ignasi Costa i Amills

Notícies per Etiquetes

Aceb activitats actuacions Agència de desenvolupament del Berguedà Ajuntament Ajuntament de Berga Ajuntament de Puig-reig Alumnes AMIC Avià Bagà Berga Berguedà Campanya Casserres Castellar de n'Hug Catalunya Central Cercs concert concurs Consell Comarcal Consell Comarcal del Berguedà Cultura Diputació de Barcelona Esport Exposició Festa Festa Major Fira Formació Gironella Guardiola de Berguedà Hospital Sant Bernabé La Pobla de Lillet Monestir de Sant Llorenç Nadal obres Olvan patum Puig-Reig Sant Jordi Tasta Teatre Turisme Vilada

Col·laboradors

Més llegits

  • Mor Mossèn Josep Maria Ballarín.

    18 març, 2016 - 2 Comentaris
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris
maig 2025
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Notícies per Categories

  • Actualitat
  • Cultura
  • Gastronomia
  • Opinió
  • Revistes Tasta
  • Salut
  • Turisme

Revista “Tasta.cat”

  • C.\ Gòsol nº12, 08600 Berga
  • Tel.: (+34) 617 395 978
  • Web: www.tasta.cat
  • Email: tasta@tasta.cat
  • Inici
  • Avís Legal
  • Política de Privacitat
​
© 2015. Tots els drets reservats. Disseny Web Berguedà