
El passat dijous 29 de juny va tenir lloc a les instal·lacions del Museu de la Colonia Vidal, l’acte de cloenda de TEXINNOVA, una formació universitària impulsada des del Berguedà i basada en l’especialització i innovació en el sector tèxtil. El curs, que ha comptat amb 33 participants, es va iniciar el passat 9 de febrer i cada dijous, fins al ahir, els alumnes han assistit a les classes dels dos blocs que constituïen aquesta formació: El Bloc 1 sobre Tecnologia i Innovació i Noves oportunitats, s’ha estat realitzant Terrassa a les instal·lacions de Innotex Center-UPC de Terrassa, i el Bloc 2 sobre Models de Negoci i Gestió Empresarial, a la UManresa.
Aquest projecte ha estat impulsat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb la col·laboració de Innotex Center, la Universitat Central de Catalunya i l’Associació del Tèxtil Mèdic-Sanitari del Berguedà, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya en el marc del programa Catalunya Emprèn, i la Diputació de Barcelona. Un programa formatiu que vehicula tecnologia, innovació, noves oportunitats, models de negoci i gestió empresarial en el sector del tèxtil. I que evoluciona des del disseny del producte, el projecte de fabricació fins la posta a punt de tota la gestió per la comercialització.
Els alumnes, a banda de les 150h. formatives del curs, han pogut comptar amb un total de més de 100h. en tutories per tal de poder desenvolupar els diferents projectes que el passat dijous, en l’acte de cloenda els participants varen presentar i exposar. Uns projectes realment innovadors en el tèxtil, on el públic assistent va poder veure i toca fins a 21 projectes presentats amb mostres i prototips que els alumnes van aportar. Els projectes d’Innovació eren molt diversos, tan a nivell de fibres, de fils o teixits finals.
En l’àmbit de les fibres, per exemple, es varen presentar projectes on l’innovació es basava en noves prestacions i aplicacions de fibres. També es va presentar un projecte basat en un nou sistema de filatura del Fique, una fibra vegetal procedent de Colombia i que té aplicacions per la moda, una innovació que una empresa catalana ja ha mostrat el seu interès per aplicar-ho.
En l’àmbit dels fils, es varen presentar diversos projectes basats en l’economia circular, aconseguint nous fils per a partir de productes reciclats i donant a així un nou ús a aquests productes residuals. Un altre projecte basat en nous filaments sintètics per fabricar gasses quirúrgiques, més absorbents i amb millors prestacions que les actuals. Un altre projecte basat en l’optimització del procés de filatura del Yute reciclat, aconseguit a partir dels sacs de cafè i que és utilitzat per fer espardenyes.
En l’àmbit dels teixits, es on es varen presentar més projectes com uns nous teixits de ràfia de viscosa per a tèxtil de la llar i tèxtil moda, uns teixits que es presentaran en primícia al mercat en una de les fires internacionals més importants del sector que es realitza en breu. Nous teixits amb microcàpsules de cítrics, amb una durabilitat en rentat molt més gran que els hi ha actualment al mercat. Teixits de folraria amb noves prestacions a partir de matèria d’última tecnologia. Nous teixits calefactors per aplicacions mèdiques. Nous teixits a partir de tractar teixits de poilester amb enzims per donar un acabat com la seda. Teixits ignífugs i reflectants d’alta visibilitat, amb millors resultats que els existents. Nous teixits esportius a partir de nous materials oferint millors prestacions. Noves col·leccions de bosses de mà artesanals fetes a partir de materials reciclats i amb nous elements que permeten protegir-se de les radiacions dels mòbils, o aplicar tecnologia a les bosses per poder recarregar els mòbils de forma molt més fàcil. Nous dissenys amb moda de bany, amb millors confortabilitats i tractaments en el teixit per raigs ultravioletes. Aplicació de nous materials més sostenibles, per als teixits utilitzats amb la fabricació de nines artesanes personalitzades per decoració.
També es va presentar un projecte d’innovació i recerca on s’ha descobert per primera vegada el mecanisme pel qual la llana filtre les radiacions alfa, beta i gama. O també la innovació en un procés d’economia circular en una adobaria que ha permès aconseguir un nou material com a aïllant tèrmic i amb una protecció de les radiacions més elevada que els que tenen els materials actuals.
L’objectiu principal del curs és fomentar la creació d’empreses per desenvolupar un nou projecte tèxtil i facilitar a les empreses existents la creació i llançament al mercat d’un nou producte tèxtil innovador, ja sigui en l’àmbit de la moda, la llar, els teixits tècnics o els tèxtils intel·ligents. Aquests objectius, segons les declaracions dels coordinadors del programa s’han aconseguit de forma excel·lent, i segons declaracions dels propis participants, ha estat un curs molt interessant, profitós, i que per ser un grup de 33 persones amb perfils molt heterogenis ha estat un grup molt cohesionat, on entre els alumnes s’han creat sinèrgies, compartint i col·laborant entre ells/es amb els seus projectes. Fins i tot alguns dels alumnes més joves han estat contractats per l’empresa d’un altre dels alumnes.
El sector tèxtil al Berguedà és un sector estratègic, que a banda de gaudir d’una gran trajectòria a la nostra comarca, ostenta el privilegi de tenir encara un llarg camí per córrer en matèria d’especialització, innovació i tecnificació.
En els darrers anys, i des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, s’ha endegat un treball intens per l’impuls d’aquest sector, basat en el desenvolupament d’una política que englobi el talent, l’emprenedoria i la innovació, que fomenti la cooperació i el treball conjunt entre les empreses, les administracions, les universitats i els centres tecnològics. Com l’impuls i dinamització per la creació d’una agrupació empresarial en l’àmbit del tèxtil mèdic-sanitari, o l’organització de formació en els perfils professionals per cobrir demandes d’aquest sector. Tot amb l’objectiu que el teixit empresarial que el conforma esdevingui més fort i competitiu, i al voltant d’aquest es creïn sinèrgies i nous models de negoci.
El Berguedà disposa d’empreses pioneres en el tèxtil espanyol, que es poden millorar el seu funcionament amb la creació de noves unitats productives especialitzades en la fabricació de tèxtils amb un valor afegit més alt. La forta tradició tèxtil i el coneixement del territori són fortaleses que cal posar en valor, tot aprofitant les noves tecnologies de la producció i la capacitat innovadora.
Per això, des de l’Agència s’ha apostat pel desenvolupament d’aquest programa de formació universitària i emprenedoria vinculat directament amb la tecnologia i la innovació al voltant del sector tèxtil.
Sense respostes a “El projecte de formació universitària Texinnova finalitza amb 21 projectes d’innovació”