Els organitzadors de l’ancestral festa del solstici d’hivern mantenen una celebració de mínims controlada i en la intimitat veïnal
Des d’abans del nomenament de la Fia faia com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, la Vila de Bagà i el poble de Sant Julià de Cerdanyola, al Berguedà, reunien a milers de persones la nit de Nadal per gaudir d’aquesta antiga celebració que l’any passat va comptar amb més de 750 faies. Aquesta vegada però, seran moltes menys degut a les mesures que els organitzadors -l’associació de la Fia faia i els respectius ajuntaments- han aprovat per a poder portar a terme la festa d’una manera íntima i segura. Les celebracions dels dos municipis seran diferents. Els ajuntaments no les han publicitat, han demanat als visitants habituals que no hi vagin i només estan obertes als propis veïns.
A Cerdanyola els participants només podran pujar i baixar del Clos
A sant Julià de Cerdanyola els participants, que hauran d’anar sols o acompanyant a un menor, hauran de pujar al Clos -el cim on s’encenen les faies- per un costat i baixar per un altra. Caldrà mantenir la distància de tres metres i quan arribin al poble, no hi haurà activitat pública sinó que hauran de cremar les faies davant de casa seva.
Bagà divideix la crema entre la baixada de la muntanya i el camp de futbol
A Bagà, un màxim de 30 participants pujaran al Siti per encendre les faies i immediatament hauran de baixar en direcció al poble, però no hi arribaran, ja que caldrà apagar-les al Parc de la Vila. No hi haurà ni rebuda ni la resta d’activitats als carrers i places que se substitueixen per una crema de faies al camp de futbol, destinada sobretot a la mainada. Hi podran participar grups bombolla de 6 persones als indrets marcats per l’organització.
Així s’acabarà la celebració d’enguany que té per objectiu principal preservar l’essència i la tradició d’aquesta festa que data del segle XIV en honor al sol, amb el foc com a protagonista.
Foto portada: Foc primigeni – Autor: Sergi Boixader – Premi Ajuntament de Bagà, concurs Fia faia 2018
Foto interior: Guspires d’hivern – Autor: Josep Pont i Roca – Premi Ajuntament de Bagà, concurs Fia faia 2019
Sense respostes a “La Fia faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola torna als orígens per la pandèmia”