La Pobla de Lillet celebra els 3, 4 i 5 de juny, la Festa Major de Cinquagesma, amb activitats de tota mena per a petits i grans. Espectacles infantils, Karaoke, balls, concert, sardanes, cercavila i la tradicional Dansa de Falgars, fan d’aquesta Festa, una activitat imprescindible. Hi sou benvinguts. No us ho perdeu!
Durant aquest mes de juny, els Jardins Artigas comptaran amb un nou al·licient. Es tracta de l’espai o mirador anomenat “Joan Artigas Alart” en homenatge a qui fou el fundador dels jardins i propietari de la fàbrica Barral.
L’obra s’ha realitzat amb una subvenció de l’àrea de Turisme de la Diputació de Barcelona i compta amb un mirador on hi haurà un plafó que explica la distribució dels jardins i dos plafons més. Un que mira a la fàbrica on hi ha una biografia de Joan Artigas i l’altra encarat al Catllaràs que explica la relació d’Artigas amb Güell i Gaudí i perquè aquest va venir a dissenyar el Xalet.
També s’hi ha posat una pèrgola empedrada que servirà per a aixoplugar activitats i visitants en cas de pluja. També s’ha adequat amb plantes i bancs una zona al costat dels serveis com a lloc de descans. Unes millores que encara fan més atractiu aquest indret únic d’obligada visita.
JOAN ARTIGAS i ALART (1844-1903)
Joan Artigas i Alart va néixer a la Pobla de Lillet el 13 de juliol del 1844. La seva joventut coincidí amb una evolució significativa en la indústria poblatana. Joan Artigas va adquirir l’any 1876, la fàbrica que Pere Casas tenia al molí de Panella, situat al marge dret del Llobregat. Artigas va construir una nova fàbrica que, amb algunes variacions, és la que encara avui podem contemplar. L’any 1904, s’instal·là una indústria clau pel desenvolupament de la zona: la fàbrica Asland, liderada per Eusebi Güell i Bacigalupi. La vida econòmica del poble girà entorn d’aquestes empreses i les de carbó durant més de 70 anys. Però Artigas Alart també era un actiu prohom i l’any 1903, va promoure que la il·luminació pública de fanals de petroli fos reemplaçada per l’excedent de l’electricitat de la seva fàbrica. L’any 1905, les autoritats municipals acordaren nomenar-lo fill honorari de la Pobla.
Així mateix, Artigas, gran amant de les arts i admirador de l’obra que Gaudí estava fent al Park Güell a Barcelona i al xalet del Catllaràs (1902) a la Pobla, per compte del seu comú amic Eusebi Güell, convidà l’arquitecte a casa seva per tal d’encomanar-li el disseny d’un jardí humit dins d’uns terrenys de la seva propietat, travessats pel riu Llobregat. D’aquesta sort, brollaren els magnífics Jardins Artigas. Les obres van començar amb la construcció de la gruta de la font de la Magnèsia, única part dels jardins que Artigas va veure acabats, ja que va morir el 6 de desembre de 1903. L’hereu, Joan Artigas i Casas (1885-1934), va continuar l’obra del seu pare que acabà el 1910.
Resum de l’escrit de l’editor
Jaume Fàbregas Armengol
Sense respostes a “La Pobla de Lillet està de Festa!”