• Després de l’èxit de la jornada “Berguedà Cooperatiu: passat, present i futur”, la Taula d’entitats d’Economia Social i Solidària del Berguedà treballa per definir accions transformadores que enforteixin el territori.
• El Grup de Discussió reunit el passat 27 d’agost destaca la capacitat de l’ESS per generar solucions innovadores en àmbits com l’habitatge, les cures, la mobilitat i la transició energètica, amb un enfocament centrat en el benestar social i la sostenibilitat.
Resultant de la bona acollida de la jornada “Berguedà Cooperatiu: passat, present i futur” celebrada el 16 de març, el teixit de l’economia social i solidària (ESS) del Berguedà va identificar la necessitat de convertir-se en un actor clau per donar resposta als reptes comarcals. Així es va constituir la Taula d’entitats d’Economia Social i Solidària del Berguedà, un espai sobirà i deliberatiu que reuneix administracions públiques, teixit productiu i comunitari. La Taula té com a objectiu principal definir i prioritzar accions transformadores de caràcter ampli i transversal per contribuir a l’assoliment d’aquests reptes.
Durant el 2024, s’han dut a terme diverses trobades per delinear el full de ruta que guiarà la comarca cap a un futur desitjable. L’última d’aquestes trobades va ser el Grup de Discussió, celebrat el passat 27 d’agost, en què representants d’ajuntaments, patronals, sindicats, agents territorials i les entitats de la Taula van debatre sobre el paper actual de l’ESS al territori. També es va reflexionar sobre el rol que aquesta economia pot jugar en un futur proper i els desafiaments que ha d’afrontar.
Entre els aspectes destacats es troba la capacitat de l’ESS per generar respostes innovadores a problemes endèmics com l’accés a l’habitatge, les cures, la mobilitat o la transició energètica, i l’impacte directe que té en la millora de la qualitat de vida de les persones, empreses i institucions. Aquest model econòmic no només busca generar beneficis econòmics, sinó també promoure el benestar social, la sostenibilitat ambiental i la gestió democràtica.
S’han identificat dos grans reptes per a l’ESS al Berguedà: d’una banda, el desconeixement generalitzat d’aquesta economia entre la ciutadania, les institucions i les entitats comarcals; i de l’altra, la necessitat de fomentar la intercooperació i la creació de xarxes entre les diferents iniciatives i projectes del territori.
Aquesta iniciativa, impulsada per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, representa una aposta política, tècnica i comunitària per fer les coses de manera diferent, descentralitzant i democratitzant la presa de decisions. És una inversió en un sector que ha demostrat, i continua demostrant, que el seu retorn socioeconòmic és molt superior al seu cost, així com la seva resiliència en els moments més difícils.
Aquest compromís es traduirà en el pròxim Pla Estratègic de l’Economia Social i Solidària 2024-2030. Un pla que es construirà de manera participativa i que abastarà tant les pròpies entitats com les associacions empresarials, els ajuntaments i els agents territorials, i que tindrà el seu punt de partida el pròxim setembre. Es tracta d’un pla amb un caràcter molt pràctic que pretén, ja d’entrada, oferir un banc de recursos i eines a l’economia social i solidària i a la mateixa comarca, per avançar cap a un territori amb triple sostenibilitat: ambiental, econòmica i social.
Comunicació / Agència de Desenvolupament del Berguedà
Sense respostes a “L’Economia Social i Solidària al Berguedà es consolida com a actor clau per afrontar els reptes comarcals”