La Unitat de Treball Social Sanitari (UTS) de l’Hospital de Berga ha atès 477 persones en els seus diferents serveis d’atenció entre el gener i el juliol d’enguany, una xifra que va a l’alça respecte dels últims anys: 647 pacients atesos durant tot l’any 2023 i 773 l’any 2022. D’aquestes 477 persones ateses enguany, 4 van ser a Consultes Externes, 279 dins l’àrea d’Hospitalització; 12 a l’Hospital de Dia Psicogeriàtric; i 64 a Urgències. La resta d’usuaris atesos han estat en serveis o programes específics de l’hospital, o en el cas d’Interconsultes Extrahospitalàries -on s’han realitzat un total de 58 intervencions socials derivades directament del propi pacient o els seus familiars-, els serveis d’Atenció Primària tant social com sanitària, o d’altres hospitals, per exemple.
Ajudes que s’ofereixen des de Treball Social
L’objectiu de la Unitat de Treball Social, formada per tres professionals, és promoure el desenvolupament de les capacitats de la persona de forma que li permeti resoldre els problemes socials, individuals o col·lectius; vetllar pels drets i deures de la persona atesa i la seva família en el marc legal actual; i facilitar informació, assessorament, orientació i derivació a altres recursos adequats a les seves necessitats, com ajudes tècniques, servei d’ajuda a domicili (treballadores familiars), centres de dia, residències, teleassistència…
Les treballadores socials formen part dels equips assistencials i participen en les sessions clíniques on es valoren els pacients i es decideix el millor abordatge tant en l’àmbit mèdic com social.
Els principals àmbits d’actuació de la Unitat de Treball Social són l’àmbit ambulatori, el d’hospitalització, el sociosanitari i urgències. Cada treballadora social té assignat uns serveis, de manera que cada usuari i les seves famílies tenen una professional referent durant la seva estada a l’Hospital de Berga. Si l’usuari passa per diferents serveis dins del mateix ingrés (hospitalització d’aguts i ingrés sociosanitari, per exemple), és la mateixa treballadora social qui els atén. Així s’aconsegueix una continuïtat i establir una relació de confiança amb el pacient i la seva família.
Incorporació d’una referent de Treball Social a Urgències
Recentment, també s’ha incorporat la figura d’una professional referent al Servei d’Urgències, per identificar i gestionar les necessitats socials des del primer moment en què es contacta amb el sistema sanitari. Això permet agilitar i fer més eficient l’atenció. Concretament de gener a juliol del 2024 la treballadora social ha atès un total de 64 de persones al Servei d’Urgències, de les quals 5 van quedar ingressades per un motiu mèdic, i 57 van ser donades d’alta. D’aquest total, destaca que 23 atencions van ser derivades per violència domèstica i 5 dels casos van ser per maltractament infantil.
Altres unitats i serveis
La UTS també forma part d’altres programes específics. Un d’ells és el PRIF (Programa de Recuperació Intensiva Funcional en pròtesis de genoll i maluc), que té per objectiu identificar les necessitats abans de la intervenció quirúrgica i evitar l’allargament innecessari de l’ingrés per manca de suport social. Des de principis d’any s’han fet 31 valoracions, 6 de les quals han acabat amb ingrés a la Unitat de Convalescència per manca de suport.
Un altre programa és la UFISS (Unitat Funcional Interdisciplinari Sociosanitària), que té la funció de valorar si els usuaris (del propi hospital o d’un altre centre) tenen criteri per fer un ingrés a la Unitat Sociosanitària.
Finalment, la UTS té un paper clau en el funcionament de l’equip AD/PADES (Atenció Domiciliària / Programa d’Atenció domiciliària i equips de suport) que té per objectiu atendre pacients amb malaltia avançada i pacients en situació de final de vida, oncològics i no oncològics complexos, a la seva pròpia llar. En aquest cas, la treballadora social fa una valoració social de la situació de l’usuari i la seva família per tal de detectar possibles necessitats i si cal es desplaça al domicili per treballar els objectius marcats. Durant els set primers mesos del 2024, 29 usuaris d’aquest servei han requerit intervenció de la treballadora social.
El treball social als hospitals
La dècada dels anys 60 va ser decisiva a Catalunya amb la incorporació de serveis de Treball Social als hospitals pioners. L’Hospital de Berga disposa de servei de Treball Social des del 1992.
La missió d’aquests equips és contribuir a una assistència integral en l’àmbit de la salut a través de l’estudi, diagnòstic i tractament dels factors socials que contribueixen a la promoció de la salut i l’aparició de la malaltia. D’aquesta manera es poden conèixer les necessitats de la població de l’àrea de referència i buscar el recurs més adient per fer-hi front.
Comunicació / Salut Catalunya Central
Sense respostes a “L’equip de Treball Social de l’Hospital de Berga atén gairebé 500 pacients de gener a juliol”