40 professionals de medicina i d’infermeria han participat aquest dijous en una jornada
per millorar la seva formació en el diagnòstic i el tractament de les intoxicacions
alimentàries per inhalació de gasos, per medicaments, per bolets i altres causes.
L’abordatge de les intoxicacions és un tema d’especial interès per als professionals de
l’atenció primària i l’atenció urgent, motiu pel qual la resposta ha estat notable quant a
nombre de persones inscrites.
Professionals de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès i Osona han conegut les darreres tècniques que ajuden a detectar el tòxic causant de les intoxicacions i la forma més adequada de combatre-les.
La Jornada es van celebrar a les dependències de la Gerència Territorial Catalunya
Central de l’ICS, a Sant Fruitós de Bages, i es van treballar de forma específica les
intoxicacions per fum, vapors i productes de neteja; per alcohol, drogues i begudes
energètiques, i també per medicaments i bolets.
La tardor i els bolets no comestibles
En aquesta època de tardor, una de les intoxicacions freqüents és la causada per la
ingesta de bolets que no són comestibles. Els nous coneixements científics han
evidenciat que alguns bolets que s’havien considerat tradicionalment comestibles cal
que es considerin tòxics, com és el cas de l’anomenat verderol, groguet o pixaconill,
segons la contrada (en castellà ‘seta de los caballeros’). El desconeixement i la
confusió amb espècies comestibles d’aspecte semblant fan que cada any, en arribar
la temporada de bolets, es produeixin intoxicacions, algunes, fins i tot, mortals.
El criteri bàsic per evitar una intoxicació per ingestió de bolets tòxics és consumir
únicament aquells que se sap amb tota certesa de quina espècie són. Si es té algun
dubte a l’hora d’identificar-los, cal rebutjar-los.
Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie de bolet que l’ha produïda. Es
poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: dolors forts d’estómac, suor freda,
vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total,
deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els símptomes característics de cada
espècie es descriuen en els estudis sobre els principals bolets tòxics.
Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els
bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o poden aparèixer passades algunes
hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda
(Amanita phalloides), es manifesten després d’unes 8 o 10 hores, de vegades més;
per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació
pot ser molt perillosa.
Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar
immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de
la rapidesa amb què s’actuï.
Comunicació – Institut català de la Salut – Gerència Catalunya Central.
Fotos: Portada: Reig Bord. Interior: Farinera Borda (Foto:Jordi Rius)
Sense respostes a “Professionals de la salut milloren la formació en el diagnòstic i tractament de les intoxicacions per bolets no comestibles”