Logo

El Berguedà és molt més
Navegació
  • INICI
  • Actualitat
  • Turisme
  • Gastronomia
  • Cultura
  • Opinió
  • Salut

Professionals de la salut milloren la formació en el diagnòstic i tractament de les intoxicacions per bolets no comestibles

Per Fermi Riu | a 27 octubre, 2017 | 0 Comentaris
Actualitat Salut
amanita_muscaria.jpg_1647321968

40 professionals de medicina i d’infermeria han participat aquest dijous en una jornada
per millorar la seva formació en el diagnòstic i el tractament de les intoxicacions
alimentàries per inhalació de gasos, per medicaments, per bolets i altres causes.
L’abordatge de les intoxicacions és un tema d’especial interès per als professionals de
l’atenció primària i l’atenció urgent, motiu pel qual la resposta ha estat notable quant a
nombre de persones inscrites.

Professionals de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès i Osona han conegut les darreres tècniques que ajuden a detectar el tòxic causant de les intoxicacions i la forma més adequada de combatre-les.
La Jornada es van celebrar a les dependències de la Gerència Territorial Catalunya
Central de l’ICS, a Sant Fruitós de Bages, i es van treballar de forma específica les
intoxicacions per fum, vapors i productes de neteja; per alcohol, drogues i begudes
energètiques, i també per medicaments i bolets.

Amanita-phalloides-jordi-rius.jpg_806951667
La tardor i els bolets no comestibles

En aquesta època de tardor, una de les intoxicacions freqüents és la causada per la
ingesta de bolets que no són comestibles. Els nous coneixements científics han
evidenciat que alguns bolets que s’havien considerat tradicionalment comestibles cal
que es considerin tòxics, com és el cas de l’anomenat verderol, groguet o pixaconill,
segons la contrada (en castellà ‘seta de los caballeros’). El desconeixement i la
confusió amb espècies comestibles d’aspecte semblant fan que cada any, en arribar
la temporada de bolets, es produeixin intoxicacions, algunes, fins i tot, mortals.
El criteri bàsic per evitar una intoxicació per ingestió de bolets tòxics és consumir
únicament aquells que se sap amb tota certesa de quina espècie són. Si es té algun
dubte a l’hora d’identificar-los, cal rebutjar-los.

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie de bolet que l’ha produïda. Es
poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: dolors forts d’estómac, suor freda,
vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total,
deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els símptomes característics de cada
espècie es descriuen en els estudis sobre els principals bolets tòxics.
Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els
bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o poden aparèixer passades algunes
hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda
(Amanita phalloides), es manifesten després d’unes 8 o 10 hores, de vegades més;
per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació
pot ser molt perillosa.
Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar
immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de
la rapidesa amb què s’actuï.

Comunicació – Institut català de la Salut – Gerència Catalunya Central.

Fotos: Portada: Reig Bord. Interior: Farinera Borda (Foto:Jordi Rius)

 

Comparteix la noticia:
  • tweet

Etiquetes BoletsCatalunya CentralIntoxicacionsSalut

Publicacions Recents

  • ‘Berga viu l’estiu’ inicia una nova edició de rutes guiades per difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat

    4 agost, 2022 - 0 Comentaris
  • L’Ajuntament de Puig-reig destina 1,8 milions d’euros a inversions al pressupost del 2022

    30 juliol, 2022 - 0 Comentaris
  • El Consell Comarcal del Berguedà ofereix un servei especial del Transport a la Demanda per anar al CAP de Guardiola i al de Berga

    30 juliol, 2022 - 0 Comentaris

Publicacions Recents

  • Tretze alumnes de la Catalunya Central arriben a la Final del Concurs Literari AMIC-Ficcions

    12 maig, 2022 - 0 Comentaris
  • El Berguedà es prepara per atreure els primers residents de Medicina i Infermeria

    23 març, 2022 - 0 Comentaris
  • El CAP Gironella forma en l’àmbit de la salut una trentena de dones islàmiques

    28 gener, 2020 - 0 Comentaris

Descripció de l'autor

Sense respostes a “Professionals de la salut milloren la formació en el diagnòstic i tractament de les intoxicacions per bolets no comestibles”

Deixa una resposta Cancelar resposta

El teu email no serà publicat. Camps requerits *

*
*


INTEL NUCS CIBPCS

Mini PCs Intel NUC Comprar mini pc intel nuc

El Magatzem del Tasta

  • Popular
  • Recents
  • Comentaris
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • ‘Berga viu l’estiu’ inicia una nova edició de rutes guiades per difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat

    4 agost, 2022 - 0 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris
  • Gironella renova la Fira de la Puríssima

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris
  • Activitats ANIMades a Puig-Reig

    15 desembre, 2015 - 0 Comentaris
  • ‘Berga viu l’estiu’ inicia una nova edició de rutes guiades per difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat

    4 agost, 2022 - 0 Comentaris
  • L’Ajuntament de Puig-reig destina 1,8 milions d’euros a inversions al pressupost del 2022

    30 juliol, 2022 - 0 Comentaris
  • El Consell Comarcal del Berguedà ofereix un servei especial del Transport a la Demanda per anar al CAP de Guardiola i al de Berga

    30 juliol, 2022 - 0 Comentaris
  • La Jove Orquestra Intercomarcal (JOIC) actuarà aquest dissabte 30 de juliol a Puig-reig

    28 juliol, 2022 - 0 Comentaris
  • El Berguedà fa una campanya per potenciar les línies de transport públic

    28 juliol, 2022 - 0 Comentaris
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    Ens posarem en contacte amb vosaltres per a explicar la vostra...
    18 abril, 2017 - Fermi Riu
  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    Aquesta Fundació, de recent constitució, te l'interès de fer un...
    13 abril, 2017 - Esteve Amills Sisó

El més llegit

  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • ‘Berga viu l’estiu’ inicia una nova edició de rutes guiades per difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat

    4 agost, 2022 - 0 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris

El darrer tren de viatgers des de Guardiola de Berguedà fins a Barcelona. 1972. Ignasi Costa i Amills

Notícies per Etiquetes

Aceb activitats Agència de desenvolupament del Berguedà Ajuntament Ajuntament de Berga Ajuntament de Puig-reig Avià Bagà Berga Berguedà Campanya Casserres Castellar de n'Hug Catalunya Central Cercs concert concurs Consell Comarcal Consell Comarcal del Berguedà Cultura Diputació de Barcelona Esport Exposició Femap Festa Festa Major Fira Formació Gironella Guardiola de Berguedà Hospital Sant Bernabé ICS La Pobla de Lillet Monestir de Sant Llorenç Nadal obres Olvan patum Puig-Reig Queralt Sant Jordi Tasta Teatre Turisme Vilada

Col·laboradors

Més llegits

  • Obertes les inscripcions per a participar a l’exposició col·lectiva de pintors berguedans “Memorial Jacint Codina”

    21 març, 2017 - 2 Comentaris
  • ‘Berga viu l’estiu’ inicia una nova edició de rutes guiades per difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat

    4 agost, 2022 - 0 Comentaris
  • Oh Happy Giovinetto!

    28 novembre, 2015 - 0 Comentaris
agost 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« jul    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Notícies per Categories

  • Actualitat
  • Cultura
  • Gastronomia
  • Opinió
  • Revistes Tasta
  • Salut
  • Turisme

Revista “Tasta.cat”

  • C.\ Gòsol nº12, 08600 Berga
  • Tel.: (+34) 617 395 978
  • Web: www.tasta.cat
  • Email: tasta@tasta.cat
  • Inici
  • Avís Legal
  • Política de Privacitat
​
© 2015. Tots els drets reservats. Disseny Web Berguedà