
L’Ajuntament de Vilada restaurarà l’església romànica de Santa Magdalena de Gardilans. Per finançar les obres, el consistori ha aconseguit una subvenció de 200.000€ provinents del Programa Complementari de Reforma i Millora d’Equipaments Locals de la Diputació de Barcelona.
Els diners obtinguts serviran per cobrir la primera fase dels treballs de restauració: la consolidació estructural de l’edifici i la restauració de teulades. Quedant per una segona fase, i pendents d’obtenir finançament: els treballs d’anàlisi històrica i constructiva, l’acondicionament de l’entorn immediat i la restauració interior de l’església.
L’Ajuntament ha convidat a Josep Ramon Mut, Diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, a fer una visita a l’indret on es troba l’església i presentar les línies mestres del projecte de restauració. L’alcaldessa de Vilada, Montserrat Badia, va explicar que la restauració de l’església es farà en sis fases, tres de les quals, les més importants, es faran de seguida. L’objectiu és poder adjudicar l’obra d’immediat i començar abans d’acabar l’any. Ara es treballarà en la consolidació de l’estructura i la restauració de la teulada.
Actualment l’estat de conservació de l’església és molt deficient i perilla la seva estabilitat. Presenta alteracions en forma d’esquerdes, deformacions, taques d’humitat i altres. De fet, l’any 2016 es va fer un apuntalament preventiu de les parts més compromeses de l’estructura.
L’Ajuntament de Vilada va establir la restauració de l’església com un objectiu de la legislatura actual, per tal de garantir la viabilitat futura de l’edifici. En aquest sentit, l’Ajuntament va demanar el recurs de planificació de la intervenció de monuments a través del catàleg de serveis de l’any 2015 de la Diputació.
A través d’aquest recurs el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) va elaborar els treballs tècnics específics (aixecament de plànols, estudi geotècnic, seguiment arqueològic de l’obertura de cales i estudi d’estabilitat i diagnosi de lesions) per redactar l’Estudi Previ de Projecte de Restauració que ha definit les línies d’actuació i el cost econòmic aproximat de l’obra.
El Diputat Josep Ramon Mut, va comentar que el risc de colapse de l’església ha motivat l’actuació urgent per valor de 200.000 euros, gràcies a una bona entesa i col·laboració entre l’Ajuntament de Vilada i la Diputació de Barcelona. Mut va destacar l’aposta de l’administració provincial per la protecció del Patrimoni Arquitectònic del país.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilada, Quim Espelt, va destacar que la millora permetrà donar relleu social al temple, ja que s’hi podrà tornar a celebrar l’aplec i possiblement altres activitats culturals. Espelt va recordar la importància que tenia aquest indret del municipi fa anys i va recordar que l’església de Santa Magdalena de Gardilans va ser declarat BCIL (Bé cultural d’interès local) el 2010.
Santa Magdalena de Gardilans és d’origen romànic, tot i que va patir modificacions amb obres fetes als segles XVII i XVIII. L’església apareix clarament documentada l’any 903 en motiu de la seva consagració.
La propietat de l’edifici correspon a la parròquia de Sant Joan de Vilada, que en va cedir l’ús a l’Ajuntament fins a l’any 2039. Si bé és cert que en els últims anys, l’ús de l’edifici s’havia basat únicament en l’aplec anual del 22 de juliol, l’Ajuntament de Vilada confia que la seva restauració permetrà organitzar-hi un gran ventall d’esdeveniments culturals i turístics.
Ajuntament de Vilada / Comunicació
Sense respostes a “Vilada restaurarà l’Església romànica de Santa Magdalena de Gardilans amb 200.000 euros de la Diputació de Barcelona”