Aprofitant el capital històric inexplotat com és el paper destacat de Berga a les diferents guerres carlines, la capital berguedana acollirà el dissabte i diumenge 2 i 3 de juliol la Carlinada, una jornada de dinamització social i associativa que convida a tots els berguedans i berguedanes a organitzar-se i esdevenir actors i actrius per rememorar dels fets esdevinguts entre Carlins i Liberals.
Així, amb aquesta voluntat, la Carlinada planteja involucrar el màxim d’entitats socials, esportives, culturals, veïnals de la ciutat per tal d’establir competicions entre els dos bàndols en tot un seguit de disciplines d’habilitat i/o coneixement. En aquests sentit, hi haurà dos nivells de participació popular: per una banda, el teixit associatiu de la ciutat, que participarà en l’organització de competicions relacionades en els seus àmbits i també, persones que, sense estar constituïdes en cap associació, arran de la seva afecció, gaudeixen de domini específic i capacitat d’organització en alguna disciplina. Per altra banda, s’establiran dos bàndols, tan nombrosos com sigui possible, per tal que, sota la seva bandera, participin i competeixin a les diferents activitats organitzades.
Amb l’objectiu per tant de crear un esdeveniment de dinamització social i turístic en què es promogui la participació d’entitats i particulars i augmentar el nombre de turistes durant aquest cap de setmana, per una banda; i de donar a conèixer i rememorar el passat carlí de la ciutat, per una altra, la Carlinada pretén construir una rivalitat amable a partir de dos bàndols que permetran la teatralització de les diferents activitats que es duran a terme i que es poden consultar al programa a part.
La Carlinada està organitzada per l’Ajuntament de Berga i compta amb la col·laboració de La Bauma dels Encantats, que s’encarrega de la dinamització de la festa; amb la col·laboració de l’Òscar Garcia, de Cia de jocs l’Anònima i organitzador de tres de les activitats i creador del sistema de puntuació de la Carlinada; amb els trabucaires de Berga i de Castellar del Riu, i amb diferents entitats de la ciutat que han organitzat activitats de competició o divulgació per els dies de la Carlinada: Mountain Runners del Berguedà, Grup Colònies a Borredà, Trastukats, Casal de Gent Gran, A. E. Bàsquet Berga, Handbol Berga, CEB-Vòlei; AAVV Sta Eulàlia, Taula d’entitats de Berga, La Farsa, Agrupació Biciclista Senglars dels Rasos, i a nivell particular amb Isaac Guerrera, Toni Gol, Albert Cols i Marcel Tuyet.
Per què la Carlinada?
L’any 1837 Berga passava a ser la capital carlina de Catalunya esdevenint així un dels epicentres polítics i bèl·lics del que avui en dia es coneixen com la guerra dels 7 anys o la Primera Guerra Carlina. En aquell moment Berga era un poblet amb unes vies de comunicació precàries, que encara conservava les muralles i que no tenia més de 5.000 habitants. Malgrat ser un “poblet” l’agitació de la guerra es deixà veure ben aviat ja que va esdevenir una capital. Gran part de les administracions carlines i alts estaments militars es traslladaren a la vila i ocuparen edificis insignes com cal Gironella, que es convertí en la seu de la Junta Carlina.
La guerra, però, feia anys que durava, ja que havia començat l’any 1833, quan Carles Maria Isidre es negà a jurar fidelitat a la seva neboda Isabel. Amb aquest fet, la vida política del moment quedà dividida entre carlins i liberals, una dicotomia que portà la majoria de gent a mullar-se per un partidari o un altre. Ningú no era indiferent a la guerra i cada bàndol defensava una manera diferent d’entendre la vida i de com s’havia d’encarar el futur.
PODEU DESCARREGAR EL DÍPTIC DELS ACTES CLICANT AQUÍ: Díptic La Carlinada
Els Liberals, partidaris d’Isabel, pretenien modernitzar l’estat amb principis del liberalisme. Volien acabar amb els drets tradicionals, promoure la llibertat econòmica i l’economia de mercat amb reformes polítiques com les desamortitzacions.
Els Carlins, partidaris de Carles, volien mantenir els drets/privilegis tradicionals i comunals (furs) que veien perillar amb les polítiques dels partidaris d’Isabel. Eren tradicionalistes i contraris a l’entrada dels principis liberals amb què es pretenia modernitzar l’estat.
Ara, tal com explica el regidor de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Berga, és moment per recuperar la història i fer memòria: “Ara és hora de fer reviure la història de Berga com a capital d’un conflicte que marcà la nostra vida i la nostra manera de ser. És moment de mullar-se i triar de quin bàndol es vol estar, per tal de corroborar el curs de la història o bé canviar-lo. Sigueu Carlins o Liberals, ara toca alçar-se altra vegada. Allisteu-vos!”, satiritza tot fent una crida a la participació en aquesta nova festa a la capital berguedana.
Per a més informació es pot consultar la web www.carlinada.cat
Sense respostes a “Berga celebra la Carlinada els dies 2 i 3 de juliol”