Josep Deseuras i Vilanova (1918-2010) va ser un dels fotògrafs més destacats del segle XX a casa nostra per haver plasmat el dia a dia de la societat berguedana entre el 1948 i el 1980. Enguany, es commemora el centenari del seu naixement i per això, l’Ajuntament de Berga i l’Arxiu Comarcal del Berguedà han promogut la organització de diverses iniciatives que es portaran a terme durant el 2018. El director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, ha explicat que “l’homenatge és una manera de manifestar el nostre agraïment a Josep Deseuras per haver fet confiança a l’arxiu i a la ciutat a l’hora de cedir el seu fons fotogràfic”.
Publicació i digitalització d’imatges d’en Deseuras
La primera activitat es va posar en marxa el passat mes de gener i consisteix en la publicació mensual de quatre o cinc fotografies de l’autor al web de l’Arxiu Comarcal del Berguedà. En total, es publicaran unes 60 imatges que recullen la quotidianitat de la ciutat de Berga a través dels seus costums, les seves tradicions i les seves celebracions. Tot i això, també hi apareixeran algunes imatges de temàtica paisatgística, ja que el fotògraf també tenia molt d’interès en l’entorn natural.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha destacat la importància del llegat fotogràfic de Josep Deseuras perquè “ens permet observar la vida, els costums i els canvis que s’han produït al municipi de Berga, ja que Deseuras no tenia botiga i això feia que sortís al carrer per capturar les imatges de tot el que passava a la ciutat”. Una altra de les accions incloses en la celebració serà la digitalització d’una col·lecció de 200 postals, les quals, també es penjaran al portal web de l’arxiu comarcal.
Exposició fotogràfica i elaboració d’un calendari
D’altra banda, les fotografies de Josep Deseuras protagonitzaran l’exposició fotogràfica de La Patum de 2018. La mostra estarà formada per 24 imatges sobre la festa berguedana que es podran veure del 25 de maig al 30 de juny a l’Arxiu Comarcal del Berguedà. Tanmateix, el calendari que l’arxiu comarcal i Bífidus Produccions editen de forma conjunta anualment també comptarà amb una selecció d’instantànies del fotògraf, el qual, ja va protagonitzar l’edició del 2010 del mateix calendari.
Per últim, el director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, ha manifestat la intenció de publicar un catàleg que reculli les imatges més significatives del fotògraf, tot i que pel moment s’està buscant el finançament necessari per poder materialitzar el projecte. En aquest sentit, Xavier Pedrals ha destacat “l’interès de poder disposar d’aquest catàleg per fer que la seva obra adquireixi una major projecció fora de la comarca”.
Qui era Josep Deseuras?
Josep Deseuras i Vilanova va néixer a La Coma (Solsonès) l’any 1918, però durant la seva infantesa es va establir a la ciutat de Berga. Des de ben petit va mostrar interès per l’àmbit de la fotografia, però no va ser fins que va tornar de l’exili l’any 1948, que va reprendre la seva afició. Cinc anys després, va prendre la decisió de dedicar-se a la fotografia professionalment.
La seva formació va ser autodidacte i va ser un gran admirador de l’obra del fotògraf francès Henri Cartier-Bresson. També es va fixar en el treball realitzat per Francesc Català-Roca, qui va conèixer a través del pintor i fotògraf berguedà Josep Maria de Martin, el qual, va transmetre a Deseuras alguns consells sobre art en general i sobre composició, en particular.
La producció fotogràfica de Josep Deseuras es basa en el reportatge ciutadà i familiar i també en el paisatge. La seva obra està formada per més de 150.000 imatges que han estat digitalitzades per l’Arxiu Comarcal del Berguedà. La majoria de les fotografies del Fons Deseuras estan a disposició del públic, però una part de les imatges pertanyen a actes privats i no poden ser consultades, publicades o difoses de forma immediata, en compliment de la Llei de Protecció de Dades Personals.
Comunicació / Ajuntament de Berga
Sense respostes a “Berga commemora el centenari del naixement de Josep Deseuras difonent el seu llegat fotogràfic”