
El dissabte, 19 de novembre, se celebrarà la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga, l’esdeveniment més dolç de la tardor dedicat a aquests dos productes d’elaboració artesanal. Enguany, la mostra potenciarà la venda i divulgació d’aquests dos productes derivats del cacau i la maceració de nous verdes, respectivament, a través d’un ampli ventall d’activitats per a tots els públics entre les quals s’inclouen tastos, tallers, demostracions, xerrades, espectacles o concerts, entre d’altres. L’espai firal es concentrarà al carrer del Roser i la plaça dels Països Catalans, tot i que també hi haurà activitats puntuals al Casal Cívic, el Cinema Catalunya i el Casal Panxo.
Unió de productes i esforços
Fa sis anys que l’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo van apostar per organitzar conjuntament aquest esdeveniment que inclou la fira i el concurs de ratafies artesanes. La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha destacat la idoneïtat d’unir esforços i de combinar “dos productes que són eminentment dolços, però que poden tenir molts matisos i sabors diferents”. Albert Cols, membre del Casal Panxo, també ha fet referència a la suma d’esforços assegurant que “ens va semblar una bona idea unir aquests dos productes que podien estar ben avinguts a les sobretaules. Al Principat existia una tradició xocolatera molt important i la ratafia també comptava amb una tradició de producció artesanal que es feia a les cases”.
Xocolates i ratafies
Cremes i licors de ratafia, rajoles de xocolata, bombons, cacau en pols, neules, torrons, galetes, piruletes, pastissos, llibres… són alguns dels productes que es podran trobar en les divuit parades distribuïdes al llarg del carrer del Roser, de les 10 a les 20 h. A més, es portaran a terme una sèrie de tallers d’estètica i benestar personal fent ús dels dos productes protagonistes de la fira, la xocolata i la ratafia. Altres propostes que formaran part de la programació de la jornada seran els tastos de xocolata i ratafia, els tallers de piruletes de xocolata, la xocolatada popular sense lactosa apte per a persones amb intoleràncies, un espectacle infantil i diferents actuacions musicals.
Activitats de divulgació
La Fira de la Xocolata i la Ratafia també promou la divulgació d’aquests dos productes a través de diverses propostes. Una de les novetats d’enguany serà una demostració d’elaboració de xocolata a braç o xocolata a la pedra, a càrrec del xocolater Xavi Rodríguez, de Xocolates Aynousé d’Agramunt. Rodríguez ha explicat que farà “una demostració continuada de com es fabricava la xocolata inicialment entre el segle XVI i el segle XIX. Hi ha pocs xocolaters que treballem aquesta tècnica i quan la gent ho veu en directe s’ho passa genial, és tota una experiència”. El públic assistent podrà veure tot el procés que consisteix a moldre les llavors del cacau, torrades amb foc de llenya i espellofades a mà, en una pedra escalfada i denominada “metate”.
Una altra de les propostes serà una xerrada d’etnobotànica titulada “Ratafia: les seves plantes i receptes recollides en la prospecció etnobotànica del Berguedà”, a càrrec de Maria Orriols, estudiant predoctoral a la Universitat de Barcelona i del grup de recerca en etnobotànica dels Països Catalans. La regidora Roser Rifà s’ha referit a la xerrada destacant que es tracta “d’una activitat que encaixa molt bé en el marc de la fira per treballar el coneixement de les plantes i els usos en les receptes”. És una activitat oberta al públic i es convida tothom a compartir les seves experiències, usos tradicionals i memòria oral envers aquesta temàtica.
Comunicació / Ajuntament de Berga
Sense respostes a “Berga consolida, aquest cap de setmana, la fira més dolça de la tardor potenciant la mostra, venda i divulgació de la xocolata i la ratafia”