El pèsol negre és un llegum autòcton i de cultiu exclusiu als municipis situats a una altura superior als 1.200m de l’Alt Berguedà i Alt Solsonès. La seva producció és reduïda amb una producció mitjana entre 5 i 6 tones conreades en 6,47 hectàrees, produïts per només 10 agricultors.
Aquest producte singular del Berguedà genera un sentiment d’orgull lligat a una singularitat, autenticitat i exclusivitat d’un producte arrelat a la nostra comarca però poc conegut fora de les nostres contrades. No obstant, les oportunitats gastronòmiques que presenta el pèsol negre són moltes i, per aquest motiu, l’Ajuntament de Gósol amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona impulsen pel dissabte 29 d’octubre la Mostra de Gastronòmica del Pèsol Negre.
Descarrega’t el programa de la Mostra Gastronòmica:
Tal i com a explicat l’Alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, aquesta festa gastronòmica pretén donar a conèixer aquest producte singular entre visitants, apassionats de la gastronomia i sectors especialitzats i revaloritzar-ne la seva producció i consum fora del Berguedà. A més a més, s’ha volgut iniciar la mostra en l’Any Internacional dels Llegums per Nacions Unides i l’any que Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia 2016.
Per la seva banda, el productor de pèsol negre, Carles Riu, ha explicat el procés de producció d’aquesta llegum singular del Berguedà, que per les seves característiques i la seva sensibilitat presenta un procés molt artesanal i poc mecanitzat, dificultant la seva explotació de forma extensiva.
Per la seva banda, el gerent de l’Agència, Eduard Barcons, ha volgut destacar el treball que s’està realitzant des de l’entitat per potenciar i dinamitzar els productes singulars del Berguedà com el Pèsol Negre, el Blat de moro escairat o les patates de muntanya. De fet, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, s’han pogut realitzar diferents estudis de recerca per millorar la producció de les varietats autòctones i modernitzar la seva aplicació gastronòmica amb nous receptaris.
La mostra gastronòmica del pèsol negre a Gòsol comptarà amb una exposició monogràfica sobre el pèsol negre, un mercat agroalimentari amb els productors del Parc Natural Cadí-Moixerò, una jornada tècnica sobre les potencialitats del pèsol negre a càrrec del director de la Fundació Alícia Toni Massanés, també, es realitzarà demostracions gastronòmiques i una pessolada popular amb el Xef Diego Alias del Restaurant Cal Amador de Josa del Cadí. I finalment, acabarà la mostra amb un concert dels acordionistes de les Valls del Pedraforca a la plaça major de Gósol.
FÒRUM GASTRONÒMIC A BARCELONA – 24, 25 i 26 d’octubre
El proper diumenge 23 i fins el dimecres 26 d’octubre se celebra la nova edició de la fira del producte gastronòmic més important del sector: Fòrum Gastronòmic 2016. La Xarxa Productes de la Terra tindrà presència amb un gran estand que acollirà 26 empreses, una aula de cuina que oferirà prop de 30 tastos i una jornada dedicada a les lleguminoses.
Així, el Berguedà aproparà als visitants tota la riquesa gastronòmica de la nostra comarca a través dels seus productes alimentaris o de les preparacions culinàries.
El dilluns 24, es participarà en la jornada de treball de les Associacions de Productors Agroalimentaris de la província de Barcelona on des del Berguedà hi assistiran els representants del Clúster de Productes Típics de Muntanya.
El dimarts 25, es participarà a l’Aula de cuina “Barcelona és molt més” a través de la Cuina del Berguedà amb la representació del restaurant Niu Nou que presentarà i farà una demostració de dues receptes, acompanyades de tastos.
El dimecres 26, es participarà a l’Aula de cuina “Barcelona és molt més” amb la representació del Blat de Moro escairat a través del municipi de Gironella, Vila on es fa la festa del Blat de Moro Escairat per la Puríssima.
Paral·lelament, es celebrarà la Jornada “Els llegums: de la tradició a la innovació” on es repassarà la història del consum dels diferents llegums a Catalunya, coneixerem, de la mà de diferents experts, dels seus productors, envasadors i comercialitzadors l’activitat que s’està duent a terme per recuperar i promocionar les varietats més arrelades al territori, i, finalment, realitzarem un tastet d’aquest aliment. Tancarà la jornada Carme Ruscalleda, xef del restaurant Sant Pau. En el marc d’aquesta jornada, Carles Riu, productor de pèsol negre, donarà a conèixer les característiques diferenciades i úniques d’aquest producte singular.
Text i Fotos: Comunicació – Agència de Desenvolupament del Berguedà
Sense respostes a “Gósol i l’Agència de desenvolupament del Berguedà promocionen el Pèsol Negre”