El proper dissabte 29 de maig se celebrarà a la plaça Cim d’Estela de Berga, una nova edició del Mercat de Cooperatives Escolars del Berguedà, organitzat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb el suport de l’Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i Valnalón.
Enguany la iniciativa arriba a la desena edició, tot resistint la crisi sanitària que fa més d’un any que ens afecta.
L’objectiu d’aquest projecte d’impuls a l’emprenedoria escolar és difondre i potenciar la cultura emprenedora entre infants i joves per tal de que adquireixin capacitats emprenedores ja des de ben joves.
Aquest any hi participen 356 alumnes de 16 centres educatius, que han creat 20 cooperatives entre primària i secundària. A primària, en el marc del projecte CUEME, els alumnes elaboren els productes directament, mentre que a secundària, amb el programa EJE s’estableixen relacions comercials amb altres cooperatives d’alumnes d’altres comunitats autònomes o països, amb la finalitat d’importar i exportar productes entre sí.
KIDS KINGDOM
Enguany, una de les cooperatives de primària és la Cooperativa Kids Kingdom, de l’Escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà.
La cooperativa és formada per 17 nois i noies de 5è i 6è de primària tutelats per dos mestres.
L’Aïna, la Xènia, la Leyre, l’Ainhoa, la Lorena, el Rubén, l’Adrià, el Pedro, el Roger P, el Jaume, el Roger B, la Júlia, l’Ona, la Blanca, el Biel, la Míriam i l’Oriol són els joves que formen Kids Kingdom, tutelats pels professors David i Ramon.
El passat novembre van començar a treballar en el projecte. Primer amb la constitució de la cooperativa, l’elaboració dels estatuts i la tria del nom entre totes les propostes després de fer uns grups de treball, com comenten l’Adrià i la Blanca. Tot seguit i com a deures, van haver de fer un logo que van sotmetre a votació i va guanyar el de l’Oriol, com ell mateix explica.
Al principi del projecte, van posar-hi cadascú 7 euros, que més endavant van ampliar amb quatre euros més. És la inversió que van calcular que havien de fer per a poder realitzar els objectes que vendran a la Fira.
Van marxar de vacances de Nadal amb l’objectiu de buscar propostes de productes que al gener van comentar i votar. La Leyre ens comenta que al tornar a l’escola, van fer una enquesta sobre els millors productes i d’aquest van escollir els sis que realitzen aquests dies i que posen a punt per a vendre el dia 29 de maig a la parada.
El Pedro explica que des de fa dies ja tenen la producció feta de un i estan acabant de construir els altres cinc. El Jaume diu que un dels jocs que han fet consisteix en una fusta amb uns pals on s’han d’encistellar diverses anelles. Un altre dels jocs és un got amb una pilota lligada amb un cordill que cal encistellar i el Biel va fer un tres en ratlla de fusta.
També han realitzat imants de nevera fets amb agulles d’estendre amb la imatge de “minions” per a guardar les notes de la compra i un llapisser fet també amb agulles que inclou una capseta per a les gomes. El darrer dels productes que elaboren és un guarda mascaretes fet també amb fusta i agulles. Tots amb materials reciclables o naturals. Els joves, durant l’entrevista, van recordar la feina de la seva companya Míriam que no hi era perquè s’havia fet un esquinç el peu.
Els 17 nois i noies es van dividir en grups de treball realitzant cadascú una feina diferent. Expliquen que una de les feines era comprovar la qualitat dels productes i la seva robustesa, i amb els resultats, millorar-los.
Comenten que han fet entre 24 i 30 peces de cada producte, depenent del material que tenien, i que van establir el preu aplicant la regla de tres de les empreses: el total ha d’incloure un 33% de cost, un 33% del sou dels treballadors i un 33% de beneficis, com comenta el Professor Ramon. Ells afegeixen que, com que no es paga cap sou, van establir que els beneficis fossin aproximadament, el doble del preu de cost.
Aquets productes es vendran a la seva parada situada a la plaça Cim d’Estela de Berga aquest proper dissabte 29 de maig durant tot el matí.
Els nois i noies han realitzat diverses tasques de promoció i màrqueting dels productes. Comenten que han fet quatre vídeos de promoció que penjaran a les xarxes: Instagram, web de l’escola i grups de WhatsApp. També han fet cartells com a reclam dels productes, etiquetes amb els preus, i instal·laran una zona on tothom podrà provar els jocs per a triar quin els agrada més. Una zona que -expliquen- comptarà amb les mesures sanitàries adequades per a la pandèmia, com gel hidroalcohòlic. Per a poder-les aplicar han fet diverses videotrucades amb especialistes per a informar-se de les accions a realitzar.
Els nois i noies de la cooperativa Kids Kingdom esperen que vagi molt bé la venda dels seus productes i aquests darrers dies, s’han organitzat per a distribuir la feina per tal de tenir-ho tot a punt pel 29 de maig, dia en que també es repartiran els treballs a la parada.
Expliquen que el 10% dels beneficis que obtinguin de la venda aniran a una ONG de la comarca. Han triat l’Associació Berguedana per a la protecció dels Animals. La resta dels beneficis es destinaran a fer una sortida a la natura o una activitat lúdica.
Comenten que d’aquest projecte els ha agradat sobretot la part lúdica, la de construir els productes i que la part de creació, la part burocràtica, potser no és tant divertida però igualment necessària.
Els nois i noies de 5è i 6è de l’escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà que formen la Cooperativa Kids Kingdom us conviden a conèixer els seus productes a través d’Instagram, i visitar-los a la parada que tindran al Mercat de les Cooperatives Escolars, el dissabte 29 de maig al matí a la plaça Cim d’Estela de Berga.
EL MERCAT
El punt àlgid del projecte és el Mercat de Cooperatives Escolars, que en l’anterior edició no es va poder portar a terme per la covid, però que enguany es reprèn a Berga el proper 29 de maig, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga.
El president de l’ADBerguedà, Lluís Vall afirma que “Malgrat ser un any complicat amb el què comporta el seguiment i treball en grups seguim apostant per l’emprenedoria i ho fem amb el model de les cooperatives un model d’emprendre socialment on aprendre els rols d’equip i conèixer les necessitats per emprendre i funcionar com a producte/servei”.
La gran majoria d’alumnes participaran en el Mercat de Cooperatives Escolars de Berga. En total 271 alumnes de 12 centres educatius que han creat 15 cooperatives. D’altra banda 2 cooperatives amb 36 alumnes de les escoles de Montmajor i Olvan, realitzaran una galeria d’art del 24 al 28 de maig als 2 municipis. L’Escola de Gironella amb la cooperativa “Giromàgics” composada per 24 alumnes han decidit realitzar una parada a la seva vila el 22 de maig. Finalment una centre educatiu de secundària ha decidit no realitzar cap tipus d’activitat fora del centre a causa de la situació de la covid.
Tot i que amb formats reformulats, el projecte d’emprenedoria escolar segueix endavant havent creat 222 cooperatives en 27 centres educatius de la mà de 4.130 alumnes, al llarg d’aquests 10 anys.
Fotografies:
– TASTA/ 5è i 6è Escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà
– Foto de família Mercat de Cooperatives Escolars 2019 (ADB)
Sense respostes a “Kids Kingdom, la Cooperativa escolar dels joves de 5è i 6è de primària de l’Escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà”