
A Barcelona, moltes antigues factories han esdevingut centres de creació. Konvent de Cal Rosal (Bergueda) és una de les referències actuals de més ressó i impacte. Un antic convent, avui ple d’artistes de talent, i que per quart any Konvent aterra a Barcelona, amb les noves coproduccions i apostes del 2019. Propostes que totes les que han passat han estat nominades, premiades i catapultades amb força.
Veure les propostes dels creadors que resideixen al centre, ja justifica un viatge fins a la comarca del Berguedà, però hi ha també, altres maneres de conèixer els talents que s’amaguen en les dependències d’aquest antic convent: passar per l’Antic Teatre on un cop l’any organitzen la posada escènica de coproduccions Konvent a l’Antic, amb la qual alguns dels creadors residents de l’espai de Cal rosal (Berga) porten una mostra de les seves creacions a Barcelona.
Enguany és el torn d’Anna Pantinat i de la Cia. La Tropical.
Dissabte 2 de novembre engega Qui no s’anomena, una proposta d’Anna Pantinat (Una de les integrants de la provocadora banda de punk i new wave Pentina’t Lula, les Pussy Riot catalanes) amb dramatúrgia de Raquel Tomàs i visuals de Chino Overrated. El muntatge, amb un element especialment poètic, fa servir el so, el moviment i la imatge per tal de parlar-nos del sentit identitari i de la duplicitat entre el “jo” i el “nosaltres”. Un espectacle està construït a partir del misteri que envolta el sentit identitari. Convoca un passat remot en què provablement no existia el binarisme jo/nosaltres. A través del so, el moviment i la imatge, expandirem el text poètic del llibre per a encarnar-lo en un solo acompanyat. Qui és aquest algú-nosaltres que vam perdre?
Diumenge, a l’escenari del carrer de Verdaguer i Callís i podreu veure els integrants de la Cia. la Tropical (Elena Tarrats, Bru Ferri i Martí Sancliment) a p de carn, una mena de concert o performance poètica, un espectacle transdisciplinari que pren com a base la poesia contemporània catalana i que parla de les pors i les lluites del nostre temps. Tot i el vagatge dels tres components, es tracta d’una proposta molt Konvent, artistes joveníssims, atrevits, amb nous llenguatges de prova/error i un potencial escènic desmesurat.
p de carn és una performance a partir de poesia contemporània catalana. Un espectacle transdisciplinar fruit de l’experimentació escènica. Prosa poètica i poesia que il·lustren un mapa i una geografia del que són els grans buits, les lluites i les pors de la nostra contemporaneïtat. Escenificació de poesia actual, investigant amb nous llenguatges escènics i sonors per compartir poesia en viu més enllà dels habituals recitals.
Si teniu curiositat per saber què es cuina a l’interior del Konvent, perquè donen suport a aquests dos espectacles, doncs veniu a l’Antic Teatre però, abans, consulteu el web d’aquest espai teatral que acull algunes de les propostes escèniques més alternatives de la ciutat.
L’edifici que avui ocupa el Konvent de Cal rosal (Berga) va néixer a finals segle XIX com a convent de monges i fins al 1992, va estar regit per les religioses de l’antiga colònia tèxtil de Cal Rosal, a tocar del riu Llobregat. Avui, però, l’edifici s’ha reconvertit en un espai d’art pluridisciplinari i autogestionat que vol fer les funcions de revulsiu cultural i que ofereix cada any residències a artistes de tota mena: des de les arts escèniques i les arts plàstiques, a la tecnologia o la gastronomia.
Comunicació / Konvent
Sense respostes a “Konvent (Cal Rosal) mostra a l’Antic Teatre la potència creativa dels seus residents”