Els trastorns de salut mental són comuns a la nostra població, però sovint són amagats per aquelles i aquells que els pateixen, per por a l’exclusió, pel desconeixement i tabú que suposen per la societat en general. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en pre-pandèmia, 1 de cada 4 persones patirà un trastorn de salut mental al llarg de la seva vida. I aquestes xifres s’han disparat durant el confinament i actualment van en augment.
Donat la necessitat de parlar de salut mental de forma clara, des de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, s’ha elaborat un campanya de sensibilització que s’inicia el 10 d’octubre (dia internacional de la salut mental) i que finalitzarà a finals de novembre, coincidint amb els actes la Marató del Berguedà per TV3 que enguany destinarà els seus beneficis als trastorns de salut mental.
Aquesta campanya pretén incidir principalment en la integració i normalització dels treballadors/es amb problemes de salut mental a les empreses. Ja que la tassa d’atur de les persones amb trastorn mental és del 61,9%. De fet un 48,5% de les persones han ocultat a la feina el seu trastorn per poder evitar un tracte discriminatori, que es repeteix de manera freqüent.
Els elements principals d’aquesta campanya són diferents càpsules audiovisuals que criden a la reflexió sobre la salut mental en els entorns laborals, que principalment es distribuiran a través de xarxes socials. La primera d’aquestes càpsules audiovisuals serà publicada en obert a xarxes socials el 10 d’octubre. De manera recurrent i fins a finals de novembre s’aniran publicant nous vídeos treballant la sensibilització fins arribar a la Marató.
Dades de la OMS també ens confirmen que un 28% de la població no entrevistaria a una persona amb trastorn per ocupar un lloc de feina. Per aquest motiu la campanya es dirigeix principalment a persones amb càrrecs de responsabilitat dins de les empreses del Berguedà.
Per incidir amb aquesta franja de la població l’ADBerguedà ha buscat la col·laboració i complicitat de la Cambra de Comerç de Barcelona, la Federació de Comerciants del Berguedà i de l’Associació d’Empresaris del Berguedà (ACEB); per tal que el missatge arribi a persones amb capacitat de presa de decisions en la contractació de treballadors/es.
Es calcula que per cada euro invertit en accions saludables, l’empresa rep entre 3 € i 6 € de benefici, a conseqüència de la reducció de l’absentisme, creixement de la productivitat i compromís dels treballadors (dades de l’informe Entornos Laborales Saludables: Fundamentos y Modelo de la OMS). Mentre que els costos dels trastorns de salut mental a Europa s’estimen en 240 bilions de euros anuals.
Aquesta iniciativa es porta a terme gràcies a la Diputació de Barcelona i també rep el suport del Consell Comarcal i de la Comissió de Salut Mental del Berguedà, sent una de les accions incloses dins el Pla Stop Estigma Salut Mental Berguedà.
Comunicació / Agència de Desenvolupament del Berguedà
Sense respostes a “L’ADBerguedà iniciarà una campanya de sensibilització sobre els trastorns de salut mental a les empreses”