
Des de l’àrea de Turisme de Agència de Desenvolupament del Berguedà es treballa amb els diferents productes agroalimentaris que tenen una singularitat a la nostra comarca i que ens identifiquen com a territori, com són els bolets, el blat de moro escairat i el pèsol negre, entre d’altres.
Tal com els bolets són un producte molt reconegut com element identificatiu de la comarca, el blat de moro escairat mica en mica també s’ha anat posicionant com un element de referència i per molts és coneguda la seva existència vinculada al territori Berguedà. D’altra banda, tot i que el Berguedà és el territori amb la major producció de pèsol negre a tot Catalunya, i que hi ha una llarga tradició de cultiu i consum d’aquest producte singular, no és gaire conegut ni reconegut aquest producte com a autòcton i de referència al Berguedà.
El pèsol negre prové del pèsol silvestre que al llarg de moltes generacions s’ha anat domesticant i seleccionant en territoris de muntanya degut a la necessitat de cultiu en alçada que requereix aquesta varietat de pèsol. En el seu moment aquesta varietat era molt utilitzada en el consum domèstic de moltes cases de muntanya del Berguedà, sent una font important de proteïna vegetal en les alimentacions austeres de les llars del segle passat.
Se’l anomena pèsol negre degut a que una vegada és cuit, aquesta varietat de pèsol adquireix tons marrons i foscos. I en els últims anys s’està treballant per la recuperació i impuls d’aquest producte singular del Berguedà, per la seva reintroducció en l’esfera agrícola i gastronòmica. És per això, que es dona suport amb les diferents accions que es duen a terme a la comarca que vinculen producte amb cuina, donant un valor afegit al territori vinculat amb el turisme.
Des de fa 4 anys l’Agència de Desenvolupament del Berguedà ha portat a terme tot un treball entorn al pèsol negre del Berguedà a través de la Fundació Miquel Agustí i la Fundació Alícia. La primera fase que es va dur a terme va ser l’anàlisi de l’estructura productiva, la segona fase: la caracterització agromorfològica de les poblacions conservades ex situ del pèsol negre i la tercera fase: treball de revalorització del pèsol i elaboració d’un receptari per donar eines als restauradors del territori perquè conjuntament es pugui realitzar una tasca de promoció turística a la comarca del Berguedà que servirà per la seva aplicació a la cuina del Berguedà.
Seguidament, va néixer a l’any 2016, la Mostra gastronòmica del pèsol negre des d’una iniciativa de l’Ajuntament de Gósol i els productors de pèsol negre del municipi amb el suport de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb la mateixa finalitat de promoció del territori a través del seus productes singulars. Aquest any enguany es celebra la 2a edició.
Aquest treball ha tingut també el suport de l’àrea de Promoció Econòmica i Ocupació de Diputació de Barcelona en el marc del programa Xarxa Productes de la Terra. Aquest paraigües ha permès l’impuls del pèsol negre al Berguedà.
En aquesta segona edició de la Mostra gastronòmica hi trobem un programa amb moltes més activitats molt més complet que l’any anterior. I es té la voluntat de seguir treballant amb aquest producte per tal que esdevingui un element agrícola i gastronòmic identificatiu de la comarca.
Sense respostes a “Mostra Gastronòmica del Pèsol Negre de Gósol aquest dissabte 28 d’octubre”