La tradicional festa avianesa tindrà lloc el proper 11 de juliol transformada i adaptada a la pandèmia
La transmissió de coneixements per garantir el futur de la festa serà l’objectiu del Segar i el Batre 2021
Avià centrarà la celebració del Segar i el Batre d’enguany en la transmissió de coneixements i en la formació de nous segadors i segadores que puguin ajudar a preservar el futur de la festa.
La comissió del Segar i el Batre i l’Ajuntament d’Avià han decidit recuperar la tradicional festa aquest proper 11 de juliol després de la suspensió de l’edició de 2020 per culpa de la covid-19.
La festa però, no serà com tots els avianesos la coneixen i la recorden. El Segar i el Batre 2021 es reinventa per complir amb les normes de seguretat de la covid-19, al mateix temps que aprofita la situació per aconseguir-ne un benefici futur.
La pandèmia ha obligat a repensar la celebració i per mantenir la tradició del Segar i el Batre sense la necessitat d’organitzar una gran festa amb molts contactes entre persones diverses, durant la setmana de la festa es realitzaran tallers de segar destinats a persones, homes i dones, del municipi.
L’objectiu d’aquests tallers destinats a avianesos i avianeses de totes les edats, en especial als més joves, que no sàpiguen segar és que en el futur la festa no es perdi, ja que la por de que no hi hagi relleu és sempre present entre segadors, mestresses i col·laboradors.
Els tallers es realitzaran els dies 5, 7 i 9 de juliol. L’Ajuntament d’Avià informarà degudament dels mateixos, ja que serà necessari realitzar una inscripció prèvia per poder-hi participar.
En aquestes sessions, els segadors ensenyaran la tècnica del Segar i el Batre a qualsevol persona d’Avià que tingui ganes d’aprendre.
Tota aquesta tasca de divulgació servirà perquè el diumenge 11 de juliol, el dia de la celebració del Segar i el Batre 2021, es realitzi una demostració a l’esplanada de Santa Maria d’Avià. En aquesta posada en pràctica hi participaran els segadors i els aprenents.
A les 9.00h del matí es realitzarà la missa tradicional a l’església de Sant Maria i seguidament es realitzarà la demostració de l’aprenentatge.
La demostració serà oberta al públic, però a diferencia de la celebració tradicional, no hi haurà fira, ni animals, ni paller. Només les persones segant al camp. La comissió del Segar i el Batre ha considerat que on s’aglomerava més la gent era en aquests llocs, i en canvi el camp és un espai gran, on es podrà mantenir la distancia de seguretat.
Un cop acabada la demostració, a les 12.00h es ballarà la dansa del Segar i el Batre i s’entregarà un vermut individualitzat a les persones que hi hagin participat.
Sara Subirana, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Avià, ha explicat que “no va costar gens” prendre aquesta decisió. “La idea que tenia l’Ajuntament i la que tenia la comissió era la mateixa. No hi ha gent jove que sàpiga segar i les persones que en saben cop son més grans. La covid-19 ha estat l’excusa perfecte per fer un acte més reduït que es centri en la transmissió i en formar nous segadors avianesos”, explica la regidora.
Subirana afirma que la pandèmia ha obligat a repensar moltes celebracions tradicionals on la presència de públic és massiva i per aquest motiu la decisió d’enguany és doblement satisfactòria. “Tenim la voluntat de no deixar perdre una festa històrica tan important per Avià i per Catalunya. Nosaltres demostrem que volem mantenir la celebració en el temps i ens agafem als imprevistos de la pandèmia per convertir-los en oportunitats per ensenyar als joves la tècnica i que aquests es puguin implicar en el present i el futur del segar i el batre d’Avià”, acaba la regidora.
El Segar i el Batre
Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors d’Avià celebra una festa que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp.
La Festa del Segar i el Batre d’Avià se celebra a l’esplanada que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, una església romànica del segle XII situada a 1 km del nucli urbà. Organitzada per la Colla de Segadors, en col·laboració amb l’Ateneu i l’Ajuntament d’Avià.
La festa va néixer l’any 1989 per iniciativa d’un pèrit agrícola neorural. Al principi, la festa durava tres dies (el primer es feia la sega, el segon el garbejat i el tercer el batre), però aquesta estructura tant allargada va fer que es deslluís l’assistència a molts dels actes, així que en l’actualitat només dura un dia.
La festa es celebra durant el període natural de realització de les tasques del segar i el batre, que va des de Sant Joan fins a finals de juliol. D’alguna manera, aquesta celebració ha substituït d’una forma renovada les antigues festes pageses que tenien lloc de forma espontània a les cases particulars una vegada s’havia acabat el procés del batre i que constituïen una veritable expressió de joia per haver finalitzat la collita.
Text: Comunicació / Ajuntament d’Avià
Fotos: Aleix Cambrubí
Sense respostes a “Avià reinventa la celebració del Segar i el Batre”