LA FESTA DELS ELOIS
No sabem la data de fundació d’aquesta important institució berguedana, però la documentació existent ens dóna prova de la seva antiguitat.
En poden ser una mostra diversos documents, com un testament de l’any 1379, on un traginer fa una deixa a l’altar de Sant Eloi de l’església de Sant Francesc, i un altre document de l’any 1773 en el qual el rei Carles III fa esment de la confraria.
Les festes de la confraria eren el dia de Sant Antoni Abat -17 gener- i la de Sant Eloi, que era celebrada el 25 de juny.
Aquesta última festivitat fou la que ha perdurat fins al dia d’avui i que actualment celebrem el quart diumenge de juliol. Aquesta tenia un doble vessant religiós i cívic.
Per la part cívica, depenien de la possibilitat de contractar músics. Si era així, es feia una crida el dia anterior per tal que tothom que disposés de cavalleries assistís el dia 25 de juny a les 6 del matí davant la capella de la Mare de Déu del Roser, on començava el seguici. En aquest hi prenien part la bandera, estendards i el tabal de la confraria.
La passada arribava fins a la plaça de Santa Magdalena, on hi ha la capella de Sant Eloi, i de baixada tenia lloc la benedicció de les cavalleries davant l’església parroquial.
Per la part religiosa, era l’ofici solemne a l’església de Sant Francesc, amb la presència dels administradors del gremi i autoritats, i finalitzava amb el típic ballet de Déu a la plaça de Sant Joan.
Molts gremis i associacions celebraven la seva festa respectiva homenatjant el seu patró. El que feia que aquest gremi sobresortís de la resta era, sense cap mena de dubte, la seva importància i el fet de ser un dels gremis amb més agremiats. La festa, doncs, feia que, a pràcticament totes les llars berguedanes, hi fossin representades d’una manera o altra.
Als inicis del segle XX, amb l’arribada del motor i circulació de cotxes, hom va preveure que la festa dels Elois no tindria raó de ser, esdevindria, com digué Mn. Josep Armengou “atropellada pels pneumàtics i la llauna motoritzada”. Per sort, els berguedans, amb el patrocini de l’Ajuntament a partir de 1960, van aconseguir que la festa arribés fins als nostres dies.
De llavors ençà, la festa s’ha consolidat i ha marcat un programa d’actes fix, deixant ja lluny aquells anys posteriors a la guerra civil en els quals el declivi de la festivitat va anar empobrint la celebració, arribant pràcticament a la seva desaparició.
Avui dia, la vigília de la festivitat, les cavalleries es concentren a l’antic hostal del Bou a la Valldan i, precedits pel tabaler, banderer, administradors i músics, comencen la passada pels principals carrers de Berga, arribant sota la capella de Sant Eloi a la plaça de Santa Magdalena. L’endemà de bon matí, i de manera similar, es repeteix la passada sortint de la Font del Ros. Aquesta vegada, però, afegint-hi el component de l’aigua, que davallarà de balcons, finestres i terrats. Aquest atractiu de tirar aigua a les cavalleries i que tant s’ha generalitzat en les últimes dècades, és el que ha donat una nova alenada de vida a aquesta celebració, convertint-la encara més participativa, tant pels qui tiren aigua com per aquells a qui els agrada de rebre-la. Sota la capella de Sant Eloi es reparteix coca i xocolata i els músics interpreten l’himne de Berga. A continuació, tal i com mana la tradició, s’acaba la passada beneint els animals a la plaça Sant Pere.
A un quart de dotze, concentrats davant l’Ajuntament, alcalde, regidors, administradors, banderer i gremi de Sant Eloi, precedits pels músics, assisteixen a l’església de Sant Francesc on té lloc l’ofici en honor al patró del gremi Sant Eloi i on, des de temps immemorials, el gremi hi ha tingut l’altar del seu patró. Abans i després de la celebració de l’ofici, té lloc la representació d’una boda típica de l’alt Berguedà per part de l’agrupació teatral la Farsa. Nuvi i núvia, amb llur comitiva i de la seva mateixa casa, assisteixen també a Sant Francesc. A la sortida d’ofici, els administradors obsequien els fidels amb panellets i tota la comitiva es dirigeix, baixant per la vall del Codós -Ronda de Queralt-, a la plaça de Sant Joan, on és ballat per una parella el ballet de Déu o de les deu. A continuació, els músics toquen un repertori de balls vuitcentistes on hi prenen part les autoritats, administradors i components de la boda típica.
La celebració acaba a la sala de plens de l’Ajuntament de Berga amb l’entrega de ferradures a diferents persones col·laboradores de la festa.
Enguany, però, tindrem la mancança d’una persona que ha estat molt important i significativa en el manteniment de la festa i que, de manera prematura, va deixar-nos el passat més d’abril: la Montserrat Minoves. Ella, durant molts anys, ha estat una de les ànimes de la boda típica de l’alt Berguedà i gràcies a la Farsa s’ha realçat la festa dels Elois, donant-li un nou atractiu que actualment s’ha consolidat junt als actes centenaris d’aquesta celebració.
Tinguem enguany un record per ella en el marc d’aquesta celebració i que els seus passos ens convidin a ser continuadors d’aquesta tradició centenària, i més aquest any 2016, preludi d’un esdeveniment berguedà de primer nivell com serà el centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.
Roger Cortina i Farràs
PROGRAMA DE LA FESTA DELS ELOIS 2016
Dissabte 23 de Juliol
A les 12 del migdia, el Tabaler, acompanyat per la Banda de l’Escola Municipal de Música, farà la passada anunciant la Festa dels Elois.
A les 7 de la tarda, el Tabaler, la Banderera i els administradors acompanyats per la Cobla Ciutat de Berga, faran la passada sortint de l’Hostal del Bou, seguint pel passeig dels Abeuradors, carrers Bruc, Comte Oliba, Pio Baroja, plaça de la Font del Ros, Aurora Bertrana, Ctra. de Sant Fruitós, carrer del Roser, plaça Sant Joan, carrer de la Ciutat, plaça de Santa Magdalena, passeig de la Indústria, ronda Moreta, plaça de la Ribera, plaça Sant Ramon, carrer Mn. Huch, carrer Mn. Cinto Verdaguer i plaça de les Fonts.
A 2/4 de 8 de la tarda, Audició de sardanes a la plaça Viladomat a càrrec de la Cobla Pirineu. Organitza: Agrupació Sardanista Cim d’Estela.
A les 10 de la nit, ball popular a càrrec del duet ‘Dolfi i Fermí’ a la plaça gran de la Font del Ros.
Diumenge 24 de Juliol
A les 9 del matí, Salves de trabuc a càrrec de la Colla de Trabucaires de Berga al castell de Sant Ferran i a la plaça de la Font del Ros per anunciar la sortida dels cavalls i dels rucs. La sortida serà a la pl. de la Font del Ros i continuarà pel carrer de Pío Baroja, el c. del Comte Oliba, el c. del Roser, el c. de la Ciutat, el c. de la Pietat, la pl. de Santa Magdalena, el c. de Marcel·lí Buxadé, la pl. de Sant Pere, el c. de Mn. Comellas (Quatre Cantons), el c. de Mn. Huch, el c. de Mn. Cinto Verdaguer i la pl. de les Fonts.
A les 10 del matí i a la plaça de Sant Pere, hi haurà la benedicció dels animals.
A ¾ d’11 del migdia se celebrarà la Boda Típica de l’Alt Berguedà.
De ca l’Andreu Borras (c/ Buixadé) sortirà la núvia, que anirà cap a l’església de Sant Francesc. El nuvi acudirà al temple des de Cal Bartrina (plaça de la Creu). Un cop a l’església i a 2/4 de 12, hi haurà missa cantada en honor a Sant Eloi per la Coral Queraltina del Casal de Gent Gran, amb l’assistència d’administradors, banderera i acompanyants de la boda. Sortint d’ofici, els administradors obsequiaran als assistents amb panellets. En acabar, a la plaça de Sant Joan, es dansarà el Ballet de Déu. Col·labora: Agrupació Teatral la Farsa.
A la 1 del migdia a la sala de plens de l’Ajuntament hi haurà l’acte de lliurament de les ferradures atorgades als col·laboradors.
A la tarda hi haurà Jocs i inflables aquàtics per a la mainada a la piscina municipal de Berga. Entrada lliure per a tothom a partir de l’horari de l’activitat.
Durant diumenge al matí, Televisió del Berguedà emetrà un programa especial de la festa amb reportatges de la passada, acabant amb el ballet de Déu en directe des de la plaça de Sant Joan.
L’organització recorda que dissabte NO es pot llançar aigua i que els nens que vagin amb els rucs han d’anar acompanyats d’un adult. També s’adverteix les persones amb problemes d’oïda o amb sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, perquè adoptin mesures de precaució en els actes en els quals hi haurà trabucaires.
Ho organitza la Junta dels Elois i l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de l’Agrupació Teatral La Farsa i l’Agrupació Sardanista Cim d’Estela.
Administradors:
Sr. Francesc Marco i Coll
Sra. Anna Rota i Arseda
Sr. Rubén Andrés i Soler
Sra. Alba Berdejo i Ortega
Sr. Jordi Pueyo i Bastida
Sra. Teresa Martínez i Martínez
Sr. Carles Justícia i Arderiu
Sra. Rocío Vargas i Fernández
Tabaler: Liam Cuberas i Gallego
Banderera: Montserrat Venturós i Villalba
La Junta Conservadora de la Festa dels Elois ha decidit atorgar la ferradura del gremi a:
Argent : Sra. Vanessa Mora i Barra
Bronze:
Sr. Antoni Mas i Soler
Sra. Marta Barranco i Casals
Sr. Marc Elias i Pallarès
Sra. Anna Itó i Fuentes
Sr. Sergi Garcia i Fernández
Sra. Carla Magem i Galán
Sr. Jordi Martín i Castany
Sra. Eva Barniol i Prat
Sra. Anna Ribera i Toneu
Sr. Josep Alsina i Roca
Sra. Clara Viñals i Comas
Sr. Gerard Remolà i Farràs
Sra. Concepció Vilaredes i Vallès
Sr. Josep Guijarro i Fernández
Sr. Òscar Guijarro i Fernández
Sr. Estanis Salas i Casamartina
Sr. Josep Pla i Casadesús
Sra. Maria Corominas i Casals
Sra. Mariona Casellas i Mendieta
Descarregueu-vos el programa d’actes: Programa Elois 2016_bx
Text i Fotos: Roger Cortina, Jordi Pujals, Tasta.cat i Ajuntament de Berga
Sense respostes a “Berga celebra la tradicional Festa dels Elois”