
Al Berguedà més d’una trentena de cases de pagès, allotjaments, restaurants i activitats s’apunten a la segona edició de Benvinguts a Pagès 2017
Del 3 al 5 de juny de 2017 – www.benvingutsapages.cat
Arriba la segona edició de Benvinguts a Pagès i la pagesia catalana, organitzat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, es prepara per a viure de nou un gran cap de setmana de portes obertes. Gairebé 250 pagesos, ramaders i pescadors d’arreu de Catalunya oferiran visites gratuïtes a les seves explotacions els dies 3, 4 i 5 de juny, perquè la ciutadania pugui conèixer i tastar els productes cultivats, criats i pescats a casa nostra.
Però Benvinguts a Pagès és una experiència que va més enllà: uns 200 allotjaments d’arreu del país s’afegeixen a la iniciativa amb ofertes especials per a aquell cap de setmana; uns 160 restaurants serviran el menú Benvinguts a Pagès, amb productes de temporada i de proximitat; i en moltes comarques s’oferiran activitats complementàries. La varietat de productors, restaurants, allotjaments i activitats complementàries permetran als participants planificar un cap de setmana a mida a qualsevol punt del país.
Al Berguedà
Al Berguedà, a finals d’abril ja s’hi han apuntat 9 explotacions agràries (Cal Pauet, Cal Roio, Cal Serrador, Federació Vaca Bruna dels Pirineus, Granja Torre d’en Roca, Salt del Colom, Xai de Ferreres i Xai ecològic de Cal Pastoret, Formatges Cuirols), 7 restaurants (Ca l’Amagat, Cal Batista, Cal Fuster, Hostal Sant Maurici, Logo Berguedà, Els Roures i Niu Nou), 6 allotjaments (Baluard de Ferreres, Berga Resort, Ca l’Amagat, Cal Cisteller, Hostal Pedraforca i Volta de Ferreres) i més d’una desena activitats complementàries que permetran, per exemple, visitar una exposició sobre productes singulars de la comarca, visitar un obrador de cerveseria o fer un tast gratuït de productes.
La presentació de la iniciativa al Berguedà s’ha fet a la granja de Cal Pauet, a l’Espunyola amb la presència de representants de les entitats organitzadores, explotacions ramaderes, elaboradors agroalimentaris i restaurants participants.
El President del Consell Comarcal i de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, David Font, va destacar la col·laboració entre l’agència i els diversos sectors a través dels gremis i clústers i va recordar que enguany pràcticament es dobla la presència d’establiments i empreses participants al Berguedà. Font també ha destacat les visites familiars a les explotacions que són les més nombroses i ha demanat als participants elaboradors que els visitants puguin comprar els seus productes. David Font també ha destacat que enguany s’espera que se superin de llarg les 1000 visites de la passada edició a la nostra comarca.
Montserrat Giner, la cap de l’oficina comarcal del Berguedà del Departament d’Agricultura, també ha destacat la conjunció d’aquesta edició amb el certamen Bio, productes que també elaboren moltes de les explotacions participants. Creu que la societat no acaba d’entendre què és ser pagès i que aquesta iniciativa és la millor manera de donar-ho a conèixer i de promocional els productes locals que tenen molt valor afegit. Giner ha explicat que al Berguedà ja hi ha 55 explotacions ecològiques, les quals el darrer any a Catalunya han augmentat més d’un 20%.
Remei Escolies del Restaurant Els Roures d’Espinalbet, a Castellar del Riu, també ha explicat que diversos restaurants hi participen amb plats elaborats amb productes de proximitat i de qualitat. Creuen que aquest és el camí a seguir de cara al futur i al restaurant ofereixen un menú elaborat amb productes Bio del Berguedà, així com els plats tradicionals elaborats amb productes de la comarca.
Joan Maria Sala de Delícies del Berguedà també hi aporta la seva experiència amb la comercialització del iogurt ecològic, i les persones que visitin el seu obrador podran veure com s’elaboren i quin és el procés que segueixen, a més de tasta-los. També aprofitaran per explicar-los la seva experiència en inserció laboral.
Bernat Pagès del Salt del Colom ha explicat quin és el procés que segueixen des que neixen els animals fins que la carn arriba a l’obrador, l’entorn, com es treballa, com s’elabora.
Josep Bover de Cal Pauet ha explicat que també volen mostrar als visitants aquest contacte amb la natura i quins processos hi ha des de l’inici fins al final quan ja podem consumir el producte elaborat.
La segona edició de Benvinguts a Pagès coincideix enguany amb un cap de setmana llarg en algunes ciutats catalanes, ja que el dilluns 5 de juny se celebra la segona pasqua, dia festiu a gran part del territori. Aquesta circumstància fa pensar que la participació de la ciutadania serà encara més massiva que l’any passat -quan les explotacions agràries d’arreu de Catalunya van rebre uns 12.500 visitants- i que augmentarà el nombre de famílies que s’organitzarà el cap de setmana llarg a partir de l’oferta del Benvinguts a Pagès.
Visites gratuïtes
El nucli fort del Benvinguts són les visites guiades i gratuïtes que es podran fer a les explotacions agràries i ramaderes, dissabte, diumenge i dilluns.
No caldrà reservar amb antelació l’horari d’arribada per fer les visites (tot i que es recomana fer-ho si es tracta de grups molt nombrosos). La majoria d’explotacions, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que cultivin o elaborin i, a més, algunes tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.
A través del web www.benvingutsapages.cat es pot consultar la informació, horaris, localització i coordenades de totes les cases de pagès que oferiran visites gratuïtes.
Hi ha explotacions arreu del territori català i s’hi podran veure sectors tan diferents com cellers, molins d’oli, cultiu de plantes aromàtiques, horta, fruita, cervesa artesanal, granges de vedells, conills o gallines, famílies dedicades al pastoreig, apicultura, formatgeries, pescadors, etc.
Allotjaments i menú Benvinguts a Pagès
El mateix web www.benvingutsapages.cat reuneix tots els establiments turístics i restaurants que s’han afegit a la iniciativa. En el cas dels allotjaments, en aquests moments ja se n’hi ha apuntat uns 200 establiments arreu de Catalunya: hotels gastronòmics, allotjaments de turisme familiar, allotjaments rurals categoritzats amb espigues, etc., des d’on els turistes podran arribar fàcilment a diverses explotacions que participen al Benvinguts. Cada un dels allotjaments tindrà una oferta especial Benvinguts a Pagès (que inclou alguna activitat, tast de productes, obsequi, etc.)
En el cas dels restaurants, que en aquests moments ja són uns 160, oferiran el menú Benvinguts a Pagès que cada establiment adaptarà segons la seva ubicació i estil de cuina, però que tindrà com a denominador comú una gastronomia amb productes de qualitat, de proximitat i de temporada.
Activitats complementàries
I a més de visitar les cases de pagès, d’allotjar-se en un entorn idíl·lic i de menjar els millors productes, els visitants podran completar el cap de setmana amb les gairebé 160 activitats complementàries que ofereixen diverses entitats i agrupacions, que s’han volgut sumar al Benvinguts a Pagès, organitzant activitats. L’oferta, que triplica el nombre d’activitats de l’any passat, és molt variada i inclou, per exemple, visitar un centre de reproducció de tortugues, fires gastronòmiques, concurs de pesca, tallers de cuina, passejades, observació d’aus, festivals de música i gastronomia, ponències, navegació a bord d’un llaüt, contes a l’aire lliure… Algunes d’aquestes activitats són gratuïtes i d’altres tenen un cost associat. Cal consultar-les a www.benvingutsapages.cat
Promocions especials per als “súpers”
Tots els infants i joves que siguin del Club Súper3 tindran condicions especials el cap de setmana del Benvinguts a Pagès. Per una banda, tindran un obsequi quan visitin alguna de les explotacions participants i, d’altra banda, podran participar de forma gratuïta en qualsevol activitat complementària. A més, es posarà en marxa un concurs especials per als “súpers” en què els guanyadors tindran allotjament, àpats i activitats gratuïtes durant tot aquell cap de setmana.
Sumem forces amb la Setmana Bio
Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -a través de Prodeca-, del Departament d’Empresa i Coneixement -a través de l’Agència Catalana de Turisme-, i de la Fundació Alícia.
Enguany, la Setmana Bio s’incorpora al projecte de Benvinguts a Pagès i ambdós esdeveniments es celebraran de forma conjunta, de manera que Benvinguts a Pagès donarà el tret de sortida de la Setmana Bio, que es celebrarà del 3 al 9 de juny de 2017.
La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, pensat per agrupar actuacions orientades a promocionar i donar a conèixer el sistema de producció ecològica i l’alimentació ecològiques, programades per qualsevol persona, entitat i, en general, agent promotor interessat en aquest objectiu, que es celebra al llarg d’una setmana cada any.
Un projecte de país
Benvinguts a Pagès és el resultat de l’esforç, la confiança i l’aposta decidida de l’Administració, però també del territori, que s’ha abocat de nou en la participació i preparació de la iniciativa. Més de 750 ofertes diferents, entre explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries, delegats comarcals, treball conjunt i transversal entre diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Alícia, els diferents patronats de turisme de les Diputacions, els Consells Comarcals i l’Ajuntament de Barcelona.
Benvinguts és un projecte pensat amb i per al territori, per desestacionalitzar i redistribuir el flux turístic i per dotar de nova oferta totes les comarques catalanes; una proposta lúdica i turística a l’entorn del producte i l’àmbit rural. Una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el món rural, pel turisme d’interior i pel potencial de la gastronomia catalana. Una oportunitat per veure on neix allò que mengem.
Benvinguts a Pagès, premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència
Recentment, Benvinguts a Pagès ha estat reconegut amb el Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència, un guardó que reconeix l’aportació de la nostra iniciativa en la promoció turística de Catalunya. Es tracta d’uns guardons creats pel CETT, campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona.
Fotos: Tasta.cat
Text: Comunicació ADB / Tasta.cat
Més informació a:
• www.benvingutsapages.cat
• FB: BenvingutsPages
• TW: @BenvingutsPages
• Instagram: @benvingutsapages
Sense respostes a “El Berguedà reivindica de nou la vida i la feina a pagès adherint-se a la campanya “Benvinguts a pagès”.”