
Un formatge de fàcil consum, que emula les característiques físiques d’un embotit; la transformació d’una granja de producció de llet de convencional a ecològica com a opció de futur; i la recuperació de varietats cereals tradicionals i professionalització de l’antic ofici d’escairador guanyen la XVIII edició del Premi PITA.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, ha donat a conèixer les candidatures guanyadores dels premis PITA 2019.
L’Escairador de Berga ha estat guanyador en la categoria de Jove/a Emprenedor/a
Innovador/a.
Els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), pretenen incentivar i posar en relleu les bones pràctiques d’innovació del sector primari català que fomenten el desenvolupament del territori.
L’Escairador és iniciativa de la jove berguedana Maria Costa, la qual després d’una llarga trajectòria professional al sector de la producció i la realització audiovisual, publicitària i museística va voler fer un gran canvi a la seva vida i impulsar una vella tradició que des de petita vivia a casa seva, a Cal Costa de Cal Rosal. Es tracta de l’Escairador, una iniciativa que compta amb el suport de Jordi Claramunt i del seu pare, Josep Costa i la seva família. Té per objectiu comercialitzar de forma artesanal però professional el blat de moro escairat i altres cereals escairats i productes derivats completant el cercle, ja que s’encarreguen de plantar-ho, collir-ho, processar-ho i comercialitzar-ho.
L’Escairador va rebre enguany el primer premi del Concurs d’Idees Emprenedores de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.
Maria Costa va explicar fa uns mesos durant la visita de la premsa a l’empresa, que amb la posada en marxa d’aquest projecte s’han aliniat diversos objectius, el de posar en valor el molí escairador que va recuperar el seu pare, comercialitzar de forma oficial aquest blat que sempre escairaven de forma pròpia i donar-li una segona vida a la finca familiar.
L’objectiu inicial va ser de 5.000 quilos de blat de moro, valorant que cal ajustar de cara a les proximes temporades adaptant la capacitat de producció. La comercialització es fa de forma directa a petits comerciants i clients del Berguedà, Lluçanès, Solsonès i Bages Nord.
L’Escairador ha estat reconegut, per la seva aposta en la recuperació dels cereals tradicionals escairats i la professionalització de l’antic ofici de l’escairador. Així com la creació d’un projecte agroalimentari sostenible en tots els sentits: econòmicament viable, amb un procés de producció respectuós amb l’entorn, i en unes instal·lacions energèticament netes i eficients.
En les XVIII edicions que es porten celebrant d’aquests premis, és la tercera vegada que el Berguedà ha estat guardonat amb un d’aquests reconeixements.
Els PITA, es consideren els premis de major prestigi en el sector agroalimentari Català.
La consellera Teresa Jordà presidirà l’acte de lliurament dels premis, el proper 30 de gener de 2020.
Comunicació l’Escairador / Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
Sense respostes a “L’Escairador de Berga guanya el premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2019 de la Generalitat de Catalunya”