
El cap de setmana del 11 i 12 de febrer i el 10 de febrer, a Olvan i a Cal Rosal acollirà la 9a. Fira de la Tòfona del Berguedà amb jornada tècnica, gastronomia, gossos tofonaires i venda de tòfones fresques i processades i productes de la terra.
Enguany a la Fira hi haurà les mateixes activitats que l’any passat però amb tallers de cuina més específics que volen acostar la tòfona a un públic més general i treure el mite que la tòfona és un producte elitista.
Es segueix creient que la tòfona pot ser una oportunitat per persones que tenen terres sense cultius, podent esdevenir una alternativa de negoci del sector agrari per persones de la comarca i a la vegada, amb el temps, pugui assegurar les produccions de tòfones anuals sense dependre de la tòfona silvestre segons va expressar l’alcalde d’Olvan, Martí Orriols, en la presentació de la 9a. Fira de la Tòfona del Berguedà.
En aquest sentit, els cuiners Romà Revelles i Carme Clotet del restaurant Niu Nou de Bagà han destacat que cal perdre la por a la Tòfona Negra ja que és un altre dels elements singulars de la nostra comarca i ens permet una promoció turística i econòmica diferenciada. A més a més, han recordat la importància de la interrelació amb la campanya gastronòmica de la Cuina de la Tòfona, impulsada pels restauradors de l’Associació d’Hosteleria i Turisme del Berguedà amb la Fira de la tòfona del Berguedà, ja que des de fa dos anys s’han unificat amb una sola imatge corporativa perquè sigui fàcilment identificable la relació entre la Fira i els restaurants que implementen menús amb aquest element culinari.
Enguany, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà juntament amb el Consorci del Lluçanès han treballar de forma conjunta amb un projecte singular de la Diputació de Barcelona sobre la tòfona. Des del Lluçanès s’ha treballat la tòfona silvestre i des del Berguedà el cultiu de la tòfona, és per això que hi ha hagut una relació entre els dos territoris per donar més visibilitat a la tòfona treballant també amb les associacions de tofonaires d’Osona i el Berguedà, grans coneixedors d’aquests productes. Per altre banda, a través de Xarxa Productes de la Terra s’estan treballant de forma estratègica aquells productes singulars de la comarca com són la tòfona, el blat de moro escairat i el pèsol negre segons va explicar a la presentació, David Font, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.
El primer acte de la 9a.Fira de la Tòfona del Berguedà serà la jornada tècnica la gestió, normativa i fiscalitat de la tòfona que es farà el divendres 10 de febrer a l’Ateneu d’Olvan de 5 a 8 de la tarda, a càrrec del Departament d’Agricultura, Alimentació i Pesca de la Generalitat, el Consorci Tecnològic Forestal de Catalunya i amb la col·laboració de la Federació Espanyola d’Empresaris de bolets i Tòfones, acabant la jornada amb un tast de tòfona a càrrec del restaurant Niu Nou de Bagà. Aquest acte es realitzarà a l’Ateneu d’Olvan. Cal inscripció prèvia als telèfons 938221500, 639 429 387 o a través del email padrosrc@adbergueda.cat
Dissabte i diumenge la Fira se celebrarà a Cal Rosal. De dissabte, cal destacar dues activitats gastronòmiques. Al matí, a les 11, una sobre “la tòfona a l’abast de tothom” a càrrec de Jaume Sebastian cuiner de Fundació Alícia, el qual explicarà com utilitzar la tòfona correctament a la cuina, i a la tarda hi haurà el taller “la tòfona als postres” a càrrec d’Ignasi Xandri i Sergi Fernández de l’empresa “Sherbet” que faran una demostració de com utilitzar la tòfona als postres. Les dues activitats finalitzaran amb un tast dels plats realitzats.
Aquests són els restaurants que participen a la campanya de la CUINA DE LA TÒFONA AL BERGUEDÀ.
Text i cartells: Comunicació / Agència de Desenvolupament del Berguedà
Fotos: Comunicació / Agència de Desenvolupament del Berguedà – F. Riu / Tasta.cat
Sense respostes a “Cal Rosal i Olvan celebren aquest cap de setmana la Fira de la Tòfona”