Hostaleria i Turisme reivindica el producte local en una nit de compartir gastronomia i coneixement amb la presència d’experts
Una nit de compartir a taula. Una nit de gastronomia i coneixement per reivindicar el producte Berguedà i donar protagonisme a la caça i a la tòfona com a elements que identifiquen la gastronomia del territori.
Un centenar de persones van assistir, aquest dijous a la nit, al primer Sopar gastronòmic de la Caça i la Tòfona del Berguedà organitzat per Hostaleria i Turisme del Berguedà. El local social de Castellar del Riu ha estat l’escenari escollit per a l’esdeveniment que ha volgut reunir, en una sola nit i un sol àpat, als cuiners i restauradors dels establiments que any rere any participen de les campanyes gastronòmiques a la comarca per proposar un menú únic amb la caça i la tòfona com a protagonistes, sense oblidar els productes de proximitat.
Els comensals van degustar un menú format per vuit plats maridats amb vins dels cellers de la DO Pla de Bages i cava Oriol Rossell, que han col·laborat amb la iniciativa. La presidenta d’Hostaleria i Turisme del Berguedà, Sílvia Culell, va agrair a tots als assistents que han respost positivament a la proposta de HiT, que va assegurar que “té ganes d’ensenyar-vos i acostar-vos el producte d’aquesta comarca que tant estimem i la manera que tenim de cuinar-lo i servir-lo els cuiners i restauradors que en formem part”. La vetllada va estar amanida també amb petites dosis de coneixement a càrrec del tofonaire Pere Muixí, que va parlar sobre els diferents tipus de tòfona i les seves qualitats; i del gastrònom i cuiner Toni Massanés, que va parlar dels orígens de la cuina de la caça al Berguedà explicant que es remunten a fa més de 1.000 anys i que era un producte que ja existia a la taula d’una manera elaborada.
També va ser una nit de reivindicacions i de donar suport als productors locals i als pagesos i a les seves demandes a les administracions. “Som resilients i tenim ganes de fer gaudir el Berguedà al plat. I ho volem fer al costat els pagesos, dels productors i de tots vosaltres”, va assegurar Culell. “Per tant cuinem però també volem estar atents al que passa. Volem cuinar el territori i ser cada vegada més sostenibles, però per fer-ho us necessitem a tots i a totes. Als que ompliu els nostres restaurants i també als que us toca fer arribar les nostres peticions a l’administració. La caça i la tòfona ens identifiquen, reuneixen tots aquests valors. I hauria de ser molt fàcil que ens arribessin al restaurant i a casa, però no és així”, va afegir. “Bona part del territori del Parc Natural Cadí Moixeró forma part de la Reserva Nacional de Caça del Cadí, però que aquesta caça ens arribi a casa no és tan fàcil. Una vegada més la burocràcia i la manca d’unes instal·lacions pròximes on fer-ne el tractament fa que el seu aprofitament no es faci prop de casa”, va finalitzar.
Durant la vetllada també es va fer un petit homenatge a Jordi Garcia Petit, històric director del Parc Natural Cadí Moixeró que s’ha jubilat aquesta setmana i entre els assistents es van sortejar regals de la DO Pla de Bages.
Des d’Hostaleria i Turisme agraeixen a tothom qui ha fet possible aquesta cita gastronòmica, especialment als restauradors i establiments d’Hostaleria i Turisme, a la DO Pla de Bages i al celler Oriol Rossell, al càtering Les Alzines, a Pavebsa, a Cafès del Bages, a l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, a l’Ajuntament de Berga i a l’Ajuntament de Castellar del Riu.
Comunicació / Hostaleria i Turisme del Berguedà
Sense respostes a “Un centenar de persones descobreixen la cuina berguedana amb la caça i la tòfona com a protagonistes”